Joost Heuver: ‘Wordt buiten roken een probleem?’

Roken is vies. Dat vinden niet alleen de niet-rokers maar de (meeste) rokers zelf ook. Op SharePoint Yammer was er de afgelopen tijd een felle discussie over een van de minder leuke effecten van het roken op Windesheim. Voor degene die het gemist heeft; nee, het ging niet over longkanker. De discussie ging over het feit dat mensen buiten de campus moeten roken en dat andere mensen daar last van hebben.

Want uiteraard is er wetgeving voor bedacht. Onderwijsinstellingen zijn rookvrij. Maar iets verbieden betekent niet dat het niet meer gebeurt. Kijk maar naar de VS, waar ze de met de abortuswetgeving aan het klooien zijn. Abortussen verbieden betekent niet dat er geen abortussen meer zullen plaatsvinden. Alleen dat het niet op een veilige(re) manier gebeurt.

Gore plaatjes

Rokers weten zelf ook wel dat roken slecht is. Eerst kwamen er gore plaatjes op de verpakkingen. En ook werden de prijzen (gigantisch) verhoogd. En toen was er de Lidl die aangaf geen sigaretten meer te verkopen. Maar niks heeft geholpen, zelfs dus ondanks dat ze hiervoor niet meer naar de Lidl konden gaan. Mensen blijven roken. Die rookvrije generatie, waar men zo mooi reclame voor maakt, zal nooit bestaan.

De campus rookvrij maken betekent dus niet dat men plotsklaps niet meer rookt. En dan rookt men, over het algemeen, buiten de campus. Dus bijvoorbeeld vlakbij de uitgang van de parkeergarage van het X-gebouw, waar velen dan regelmatig door een rookwalm fietsen. Of men staat langs de weg voor de campus. En sigaretten worden na het roken niet altijd netjes opgeruimd, zo werkt het jammer genoeg nou eenmaal. Niet echt een visitekaartje voor Windesheim natuurlijk.

Zorgplicht

Blijkbaar is dit jaar de wetgeving aangescherpt en mogen er ook geen rookhokken meer op de campus staan. Roken dient dus écht buiten de campus gebeuren. Het is te makkelijk om te zeggen dat buiten de campus de zorgplicht van Windesheim vervalt. Maar wat dan wel te doen? Tijd voor een prijsvraag. Degene met de beste oplossing wint een vergulde asbaktegel.

Joost Heuver is medewerker bij de opleiding HBO-ICT

Er zijn 2 reacties op «Joost Heuver: ‘Wordt buiten roken een probleem?’»

 1. Ronald schreef:

  Top actie!
  Tegelijk zijn er op de bewuste rookplaatsen buiten de campus, in overleg met en door de gemeente Zwolle, al rooktegels neergelegd. Toch worden ook die niet altijd gebruikt. Dus, ook suggesties wat (reeel en duurzaam) wel en waar…zeer welkom!

 2. jasper schreef:

  Als je loopt vanaf station loop je in een gigantische rij van studenten vol met rokers die de menigte vol roken.
  De X/T parkeergarage heeft een ingang waarvoor je moet afstappen, wat vaak geblokkeerd wordt door rokers. Vaak staan ze nog liever in de opening van de ingang.
  De ingang tussen gebouw E&D is een brug met een rij rokers. Een warm welkom, zo’n lange strook vol rook. Tabak meeroken is niet te vermijden.

  Is Windesheim verantwoordelijk omdat hun studenten en werknemers(!) last brengen? Zijn de rokers verantwoordelijk voor het forceren van kankerverwekkende door mensen hun strot? Is de gemeente/overheid verantwoordelijk voor het feit dat het roken in publieke ruimtes uberhaupt mag?
  Ik zeg allemaal, en niemand die verantwoordelijkheid neemt. Windesheim zal waarschijnlijk geen stappen zetten totdat roken minder genormaliseerd is. Het soort rokers dat op deze plekken staan zijn te diep in hun verslaving om zichzelf aan te passen. En de overheid zal geen wetten inbrengen totdat er een vocalen groep mensen duwt voor zulke wetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *