Vriendinnen roeien over Atlantische Oceaan

Twee Windesheimers willen volgend jaar met een roeiboot de Atlantische Oceaan oversteken. Ze doen mee aan de grootste oceaan-roeirace ter wereld.

Marije van de Bor (49 jaar) en Ilse Schuurman (50) werken allebei op Windesheim Zwolle maar ze zijn al vriendinnen sinds hun studententijd. En ze doen al jaren samen aan sloeproeien. Momenteel bereiden ze zich voor op een van de grootste uitdagingen op roeigebied: de Atlantische oceaan over roeien, via de Talisker Whisky Atlantic Challenge.

Ilse (links) en Marije trainen voor de grootste oceaan-roeirace ter wereld

“Een paar jaar gelden hoorden we voor het eerst van deze wedstrijd. Sindsdien begon het te kriebelen: zouden wij zoiets kunnen? En durven? Veertig tot zestig dagen lang 24 uur per dag roeien, telkens 2 uur roeien en 2 uur rusten”, vertelt Ilse (op Windesheim projectcoördinator Lectoraat GGZ en Samenleving).

Vijfduizend kilometer

Uiteindelijk hakten ze de knoop door. Ze meldden zich aan om eind 2023 mee te doen met de roeirace. Daarbij leggen de roeiboten 5.000 kilometer af, van het Canarische eiland La Gomera naar English Harbour in Antigua. Samen met twee andere roeisters uit Zwolle stappen ze volgend jaar in hun eigen boot als Team Blue Atlantics.

“Het meedoen vergt ontzettend veel voorbereiding”, zegt Marije (op Windesheim teamleider Balie Studiesuccescentrum), “daar zijn we al anderhalf jaar mee bezig. En we krijgen het alleen maar drukker tot de start in december 2023.”

Inmiddels hebben ze twee goede doelen aan hun challenge verbonden, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Het vergeten Kind. Het team is ook druk bezig om sponsors aan te trekken. Want om de challenge uit te voeren is veel geld nodig.

Rolbankroeien

Het team moet zelf voor een boot zorgen die geschikt is voor het oversteken van de oceaan. Die wordt inmiddels gebouwd in Engeland en wordt eind dit jaar opgeleverd. Als sloeproeiers moesten ze overstappen naar het ‘rolbankroeien’. Dit leren ze bij de Zwolse Roei en zeilvereniging (ZRZV). Dit najaar volgen ze een speciale cursus navigatie/survival. Daarnaast wordt elke week hard gewerkt aan hun conditie, om volgend jaar fit aan de start te kunnen verschijnen.

Ilse: “We hebben inmiddels al een heel team om ons heen gecreëerd bestaand uit roeitrainers, een personal trainer en een sociaal mediateam. Ook moeten we van alles regelen voor de apparatuur, het reizen, het verschepen van de boot en het eten voor onderweg. Genoeg te doen dus. Maar er komen heel veel mooie dingen op ons af. Het is bijzonder om te zien hoe inspirerend dit werkt. En we zijn dankbaar dat we zoveel hulp krijgen.”

Storm op zee

Het avontuur is niet geheel zonder gevaren. De boten die aan race deelnemen blijven niet bij elkaar. Hun boot is weliswaar waterdicht en bestand tegen omslaan, maar bij storm op zee of andere noodgevallen zijn de vier vrouwen geheel op zichzelf aangewezen.
Waarom doe je aan zoiets mee? Marije: “Het is een waanzinnig heftige uitdaging, een gevoel dat eerst sluimert en steeds sterker wordt: durf je je grenzen te verleggen, zowel fysiek als mentaal? Je krachten bundelen, jezelf beter leren kennen en gewoon je droom volgen?”

Meer informatie over het roeiteam van Marije en Ilse vind je op: https://www.blueatlantics.com/team/

Er zijn 1 reacties op «Vriendinnen roeien over Atlantische Oceaan»

  1. Sandra Hendricks schreef:

    Respect voor jullie. Mooie doelen ook waarvoor je gaat roeien en zo de aandacht voor vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *