Student Amy debuteert voor Suriname: ‘Een toffe ervaring en een eer’

Voetbalster Amy Banarsie, eerstejaars op Windesheim, is opgeroepen voor het Surinaamse elftal. Ze maakt waarschijnlijk meteen deze week al haar debuut, tijdens een belangrijke kwalificatiewedstrijd in Mexico.

Sinds kort mogen ook speelsters die niet in Suriname geboren zijn uitkomen voor het Nationale elftal. Vandaar dat Amy, die voor PEC Zwolle speelt en op Windesheim de opleiding logistics management volgt, begin dit jaar werd benaderd. “Ik kreeg een appje van een managementbureau, dat de opdracht had gekregen om in Nederland op zoek te gaan naar dames met een Surinaamse afkomst.”

Amy’s vader is in Suriname geboren, haar moeder in Nederland. “Ik heb er wel een tijdje goed over nagedacht, het is natuurlijk niet zomaar iets. Ik wilde bijvoorbeeld wel eerst weten of alles goed geregeld zou zijn, zoals het reizen en het verblijf. Maar uiteindelijk heb ik ‘ja’ gezegd, omdat het een toffe ervaring en een eer is.”

Meedoen aan het WK

Ze kan meteen aan de bak. Suriname speelt deze week namelijk twee belangrijke wedstrijden in de kwalificatie voor het CONCACAF-kampioenschap, hét landentoernooi voor Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. Wat dit kampioenschap extra belangrijk maakt: de beste vier landen mogen automatisch meedoen aan het WK in 2023.

Suriname speelt donderdag 17 februari tegen Mexico, in de stad Monterrey in het noordoosten van het Midden-Amerikaanse land. Vijf dagen later en vijfduizend kilometer daar vandaan wacht een thuiswedstrijd in Paramaribo, tegen Anguilla. De speelsters van Suriname willen uiteraard graag eerste worden in hun poule en zich daarmee plaatsen voor het CONCACAF-kampioenschap.

Amy, die speelt als middenvelder, verwacht meteen haar debuut te maken: “Het gaat alleen niet makkelijk worden. Mexico is een erg sterk land, zij zijn waarschijnlijk ook de grootste tegenstander in onze poule.”

Verbonden met Suriname

Hoewel Amy in Nederland is geboren, heeft ze een goede band met het geboorteland van haar vader. “Ik heb er familie wonen en mijn familie in Nederland gaat, als het kan, jaarlijks daar naartoe. Dus ja, ik voel mij wel verbonden met het land Suriname.”

Bij PEC Zwolle draait de 21-jarige Amy een prima jaar. Dat was vorig seizoen wel anders: “Ik heb toen een flinke knieblessure gehad en ik ben daar ook aan geopereerd. Gelukkig gaat het nu goed! Mijn voornaamste doel is om lekker fit te blijven en veel minuten te maken bij PEC.” (WvE)

Bovenste foto: PEC Zwolle

Regeling voor topsporters
Amy maakt gebruik van de topsportregeling van Windesheim. Die houdt onder andere in dat sporters met een officiële topsportstatus extra begeleiding krijgen en voorzieningen en faciliteiten worden getroffen om de studie succesvol te kunnen combineren met topsport.

Meer weten over de topsportregeling? Kijk dan op de website van Windesheim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *