Oud-student gaat voor bobsleemedaille

Karlien Sleper, oud-student van Windesheim, hoopt komend weekend een medaille te halen op de Olympische Spelen in Beijing.

Ze doet mee op het nieuwe onderdeel ‘monobob’, wat inhoudt dat ze alleen in een bobslee zit. De 29-jarige Karlien studeerde van 2011 tot 2017 op Windesheim, aan de opleiding psychomotorische therapie. In een interview met WIN uit 2014 vertelde ze al over haar Olympische droom, alleen hoopte ze toen al in 2018 haar opwachting te kunnen maken: “Misschien sta ik daar over vier jaar zelf wel. Wie zal het zeggen?”

Speerwerpen

Karliens bobslee-carrière is geen rechte lijn van A naar B. Ze begon ooit in de atletiek, als speerwerpster werd ze zelfs een keer tweede op het NK. Toch had ze, zo vertelde ze zelf, niet de perfecte techniek voor de sport. Bovendien kreeg ze een vervelende schouderblessure. ‘Je zou bobsleeën eens moeten proberen, dat past vast beter bij je’, opperde iemand.

En inderdaad. Ze kwam terecht in het Nederlandse team voor de tweemansbob, stapte daarna over naar het Oostenrijkse team en behaalde een keer een twaalfde plek op een wereldbekerwedstrijd. Overigens was haar eigen moeder destijds nogal verbaasd over haar overstap naar een winterse sport. Karlien, acht jaar geleden: “Dat komt omdat ik sneeuw oprecht haat. Laat ik het zo zeggen: sneeuw is prima, zolang ik lekker warm binnen kan zitten. Inmiddels gaan sneeuw en ik wat beter met elkaar overweg.”

Kwetsbaar opstellen

Na een aantal jaren in de bobslee leek het plafond bereikt en richtte ze zich weer op haar studie op Windesheim. In 2017 studeerde ze af. In een recent interview met de NOS blikt Karlien terug en vertelt ze dat, ondanks dat ze haatt sport op topniveau bedrijft, eigenlijk niet over de alle eigenschappen beschikt die nodig zijn om het allerhoogste te bereiken. Zo is ze bijvoorbeeld heel open en eerlijk: “Dat komt voort uit mijn studie psychomotorische therapie. Het is een opleiding waar je veel leert over jezelf en je je heel kwetsbaar moet opstellen. Dat laatste is in de topsportcultuur een taboe.”

Een paar geleden keerde Karlien tóch terug in de bobslee. Het ‘monobobben’ werd toegevoegd als nieuw onderdeel aan de Spelen van 2022, daardoor zag ze nieuwe kansen en ging ze er vol voor. Mét succes, want als Karlien dit weekend vier goede afdalingen neerzet, zou ze zomaar in de buurt van een medaille kunnen komen.

Karlien Sleper komt in de nacht van zaterdag op zondag vanaf 2.30 uur in actie voor haar eerste twee ‘heats’. Een nacht later volgen afdaling 3 en 4, wederom vanaf 2.30 uur. Na afloop worden de resultaten van alle vier de afdalingen bij elkaar opgeteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *