Student Max is de beste wakeboarder ter wereld

Vijfdejaars student commerciële economie Max Delhaas staat sinds kort eerste op de wereldranglijst van het wakeboarden. “Het voelt raar om hardop te zeggen dat ik de beste van de wereld ben.”

Van harte! Alle vlaggen uit in Huize Delhaas?

“De afgelopen jaren wordt de ranking gedomineerd door Duitsers en Israëli’s. De laatste keer dat een Nederlander op nummer 1 stond was in 2016. Dus toen ik het hoorde kon ik mijn oren niet geloven! Het voelt ook raar om hardop te zeggen dat ik nu echt de beste van de wereld ben. Maar verder niet echt een groot feest. Wakeboarden is helaas nog niet zo een grote sport, dus deze prestatie zal helaas weinig met zich meebrengen.”

Hoe word je eigenlijk nummer één van de wereld?

“Er zijn verschillende categorieën binnen het wakeboarden, ik ben nummer één in de ‘open’ categorie. Hieraan kan iedereen deelnemen, dus alle professionals en de beste wakeboarders van de wereld zitten erin. De ranglijst wordt gebaseerd op de resultaten van wedstrijden in het afgelopen jaar. Hoe groter de wedstrijd, hoe meer punten er te verdienen zijn voor de ranking.”

Het gaat er dus vooral om dat je constant presteert?

“Klopt. Ik ben tweede geworden op het Nederlandse Kampioenschap (doordat ik een paar fouten maakte), ik won een internationale wedstrijd in Sneek, was tweede op een internationale wedstrijd in Veendam en op het EK in Duitsland werd ik zesde. Door corona waren er in het afgelopen jaar helaas wel minder wedstrijden, het WK van 2020-2021 is bijvoorbeeld gecanceld en verplaatst naar het einde van dit jaar.”

Mag je jezelf nu heel 2022 de beste van de wereld noemen?

“In ieder geval tot de volgende wedstrijd. Die is pas in april, in Knokke in België. Tijdens die wedstrijd zal ik er uiteraard alles aan doen om mijn titel te verdedigen! De afstand tot de nummer twee is redelijk groot, dus ik heb nog enige marge.”

Foto’s: RP Photography

Regeling voor topsporters

Max maakt gebruik van de topsportregeling van Windesheim. Die houdt onder andere in dat sporters met een officiële topsportstatus extra begeleiding krijgen tijdens hun studie en – bijvoorbeeld – tentamens op een ander moment kunnen maken. Max: “Ik heb bepaalde vakken eerder gevolgd dan dat ze gepland stonden in het curriculum. Zo kwam het voor mij beter uit en kon ik bijvoorbeeld in 2019 meedoen aan het WK in Argentinië.”

Meer weten over de topsportregeling? Kijk dan op de website van Windesheim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *