‘Toetsen via Ans bevalt goed’

De overgang naar Ans, Windesheims nieuwe applicatie voor het digitaal vervaardigen en afnemen van toetsen, verloopt soepel. De helft van de toetsbanken in de oude applicatie Surpass is al gemigreerd naar Ans.

De eerste docenten zijn in september begonnen met de overstap van Surpass naar Ans. In november maakten de eerste studenten een toets via Ans. Daarna werd geëvalueerd en zijn verbeteringen aangebracht. Komend semester kan de rest van de digitale toetsen overgaan naar Ans.

Windesheim stopt per december 2022 met Surpass. “Het werken met Ans bevalt goed. Komend jaar zullen alle docenten die digitaal toetsen maken leren werken met de nieuwe applicatie. Ook willen we docenten die nu via Word toetsen maken uitnodigen om via Ans te gaan werken”, vertelt adviseur Onderwijs & ICT Marlieke Edam.

Gebruikersgemak

Toetsen maken via een toetsapplicatie biedt meer gebruikersgemak en meer mogelijkheden om in een toets te gebruiken. De toetsen kunnen op een toets-pc worden afgenomen, maar het systeem kan ook een kant-en-klare papieren toets genereren. Docenten kunnen via Ans nieuwe vragenvarianten toevoegen, bijvoorbeeld met filmpjes, audio-opdrachten of ‘sleepvragen’ (waarbij het antwoord naar de juiste plek wordt gesleept).   

Edam: “Ans kwam als beste uit de bus bij de aanbesteding. Het is niet totaal anders dan Surpass, maar heeft een aantal voordelen. De toetscyclus wordt duidelijker gevolgd en het biedt meer ondersteuning voor de docent. Het nakijken wordt makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld in één keer alle gegeven antwoorden op vraag 1 nakijken, in plaats van alle vragen per student bekijken.”

Zoek raken

Een ander voordeel van een digitale applicatie is dat de toetsbanken voor alle docenten makkelijk toegankelijk zijn. Edam: “Toetsen die worden gemaakt op papier of in een Word bestand, kunnen zoek raken of vergeten worden. Omdat ze niet in een algemeen systeem staan, zijn ze minder goed benaderbaar. Niet alleen voor collega’s, maar ook voor tentamenorganisaties of examencommissies.”

Samenwerken aan toetsvragen met meerdere collega’s kan ook makkelijker via een toetsapplicatie. Edam verwacht dat via Word gemaakte toetsen de komende jaren steeds meer zullen verdwijnen. “Er zijn al domeinen die een voorkeur hebben uitgesproken dat ze alle nieuwe toetsen via een digitale applicatie willen invoeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *