Cor Niks: ‘Windesheim in het jaar 2025?’

In 2021 had Windesheim ze nog niet, maar in 2025 wél: die prachtige glazen Transporters. Je weet wel, die teleportatie-apparaten die voor het eerst te zien waren in de serie Star Trek. ‘Beam me up please’ en je wordt in één seconde naar een andere locatie gestraald.

Hoe dit kan? Eenvoudig door het veranderen van de materie in energie en deze dan te stralen naar de plek waar je wilt zijn. Daar wordt deze energie weer omgezet in materie.

Volgens Windesheim is het de oplossing voor het vervoersprobleem in het HBO. Geen files meer bij de campus en het station. Iedereen is het reizen met openbaar vervoer en het file lopen wel zat. De Transporter is efficiënt, goedkoop en de oplossing voor het vervoersprobleem.

Call Cabin

Dat de Transporters al eerder dan in 2025 te zien waren op Windesheim was een meevaller. In augustus 2021 mochten we voor het eerst kennismaken met de Transporters. Ze stonden in diverse gebouwen om er mee te experimenteren. Ze kregen op voorhand al een sexy naam: Call Cabins.

Voor deze naam werd gekozen omdat nog niet alle functies die de Cabins hebben toen waren aangekocht door Windesheim en men geen valse verwachtingen wilde wekken door ze alvast Transporters te noemen..

Maar het is nu oktober 2025. En wat er nu kan is meer dan geweldig te noemen: teleportatie. Windesheim heeft veel innovatiegelden geïnvesteerd voor de extra functionaliteit en de Call Cabin is nu ook een echte Transporter, precies zoals hij ooit bedacht en bedoeld is.

Gestraald

Studenten en medewerkers hebben een pasje en een bouwpakket thuisgestuurd gekregen. Het bouwpakket is in 60 minuten in elkaar te zetten en dan heb je thuis een functionele ‘mobiele cabine’. Als je van of naar Windesheim wilt kun je plaats nemen in de cabine en je wordt dan eenvoudig gestraald naar de gewenste locatie. Je rolt als student zo je bed uit en bent binnen 10 seconden op Windesheim. Dit alles zonder vervoerskosten en zonder nat te worden bij regen.

Puntje van kritiek is dat docenten en studenten soms misbruik maken van de Transporters, omdat in 2025 het ruimtegebrek op Windesheim groter is dan ooit.

Fysiek contact

Er zijn docenten die de Cabins gebruiken om hun lessen te geven. Soms door op een handige, toch wel slinkse wijze een online college aan te bieden waarbij de studenten thuis op hun kamertje moeten blijven. Dit in tegenspraak met de afspraak die we hadden gemaakt dat de cabins alleen voor het oplossen van het fysieke vervoersprobleem mogen worden gebruikt.

Er zijn zelfs docenten die uit noodzaak hun fysieke lessen in een Call Cabin geven. Studenten geven aan te genieten van het fysieke contact, maar klagen ook over de slechte ventilatie, druk op hun oren en beperkingen bij het doen van praktijkoefeningen.

Daarbij zijn er studenten die in benauwde Cabin in paniek raken en op zoek gaan naar hulp. Wat Windesheim gelukkig biedt in de vorm van gesprekken met onze studentpsychologen.

Droom

En dan…ik schrik wakker, het is oktober 2021 … gelukkig, het was maar een droom… De Call Cabins staan er wel, maar hebben een hele beperkte functionaliteit. Ze moeten hun waarde nog bewijzen.

Maar één ding is zeker: ze lossen het ruimteprobleem niet op, geven druk op de oren, voelen als het zitten in een ‘kijkdoos’ en ze zijn ook nog niet geluidsdicht. Je zou er nachtmerries van kunnen krijgen.

Cor Niks is docent psychomotorische therapie bij de calo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *