Definitieve plek voor nieuw hoofdgebouw Almere

De kogel is eindelijk door de kerk: Windesheim mag een nieuw onderwijspand bouwen in hartje Almere, tussen het Flevoziekenhuis en de Esplanade.

De gemeenteraad debatteerde meer dan een jaar over de beste locatie voor Windesheims nieuwe hoofdgebouw. Aanvankelijk werd gedacht aan nieuwbouw op de plek van gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein.

Later kwamen de ambtenaren met een alternatieve locatie: het buitengedeelte van de Hospitaalgarage, de huidige parkeerplaats tussen het Flevoziekenhuis en de Esplanade aan het Weerwater. Deze zomer wees de gemeente de Hospitaalgarage definitief aan als locatie.

Een bovenaanzicht van de mogelijke nieuwbouw van Windesheim, met rechts het Flevoziekenhuis en links het winkelcentrum.
Kees Stolwijk bij de parkeerplaats waar straks het onderwijscomplex verrijst.

Kees Stolwijk, directeur van Windesheim Flevoland, is blij dat het mega-bouwproject eindelijk kan starten. “Beide locaties hadden hun eigen voordelen. De Voetnoot ligt op vijf minuten lopen van het NS-station en tegenover de Windesheimlocaties de Nieuwe Bibliotheek en het Circus.

Maar de Hospitaalgarage ligt ook in hartje binnenstad en de loopafstand naar het station en de andere locaties is te overzien. Deze plek aan de Esplanade is ook erg aantrekkelijk voor onze studenten, collega’s en regiopartners. Het is een levendige locatie met evenementen als de Triatlon en het Bevrijdingsfestival recht voor onze toekomstige voordeur.”

Sneller gegroeid

Windesheim is in Almere veel sneller gegroeid dan verwacht. Twee jaar geleden werden voor het eerst 4000 studenten ingeschreven, in 2021 telt Windesheim Flevoland al zo’n 5000 studenten.

Sinds het huidige hoofdgebouw de Landdrost te klein werd, is extra ruimte gehuurd in de Nieuwe Bibliotheek, het Circus en het Baken Stad college. Die laatste locatie is vanaf volgend studiejaar niet meer nodig als er meer ruimte vrijkomt in Het Circus.

Na 2025 wil Windesheim het huurcontract met de Landdrost beëindigen en de toren verruilen voor een eigen nieuw hoofdgebouw. Windesheim wil in het nieuwe pand in ieder geval 6000 studenten en 400 medewerkers kunnen huisvesten op ongeveer 20.000 m2 oppervlakte (waarvan 2000 m2 voor voorzieningen). In de eerste plannen werd gesproken over een gebouw met tien bouwlagen.

Kees Stolwijk op de Esplanade bij het winkelcentrum, met daarachter de huidige parkeerplaats waar het nieuwe Windesheimpand zal verrijzen.
Een artist impression van het Windesheimgebouw en de studentenflat gezien vanaf de Esplanade.

Studentenflats

Verder ziet Windesheim naast het nieuwe onderwijspand graag studentenwoningen en voorzieningen voor studenten komen. In de eerste plannen, uitgewerkt voor de locatie Voetnoot, werd gedacht aan huisvesting voor 1000 tot 1500 studenten. “Naast de Voetnoot was veel plek voor studentenwoningen gecombineerd met winkels, horeca en culturele voorzieningen op het Festivalplein. Maar de bouwkavel naast de Hospitaalgarage is kleiner. Daardoor zullen de studentenflats meer de hoogte in gebouwd moeten worden, verwacht Stolwijk.

Windesheim is trouwens geen partij in de bouw van de studentenwoningen. “Wel is in de gemeenteraad besproken dat een substantieel deel van die woningen aan Almeerse studenten zal worden verhuurd.”

Hoe het nieuwe pand van Windesheim er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Er is nog geen ontwerp, maar de gemeente heeft wel voorbeelduitwerkingen laten maken in de vorm van artist impressions. Daarop is een breed onderwijspand te zien en een hoge studentenflat. Ook is daar goed te zien hoe mooi het plein aan de zuidkant aansluit op de Esplanade aan het water.

Een artist impression van de studentenwoningen die mogelijk naast en achter het Windesheimgebouw komen.

Brede basis

Het huidige hoofdgebouw De Landdrost is eigenlijk een kantoorpand en was daarom nooit perfect in te richten als onderwijsgebouw. Stolwijk: “De Landdrost staat op een smal perceel en gaat de hoogte in, maar een ideaal onderwijsgebouw heeft een bredere basis. Dan heb je bijvoorbeeld op de begane grond genoeg plaats voor alle belangrijke functies en voorzieningen.”

Waarschijnlijk krijgt het nieuwe hoofdgebouw op straatniveau een ‘plint’ met functionaliteiten die aansluiten bij het stadhart. Stolwijk: “Het nieuwe gebouw kunnen we helemaal indelen naar onze wensen en voldoende ruim opzetten, zodat het decennia meegaat en kan meebewegen met de actualiteit binnen het onderwijs en de regio.”

Het nieuwe onderwijscomplex komt prominent aan het Weerwater te liggen.

Door het uitlopen van het keuzeproces voor de locatie is niet helemaal zeker of het nieuwe gebouw in 2025 klaar kan zijn. Stolwijk: “Wij gaan er alles aan doen om daar vaart achter te zetten. We hopen dat de bouw eind 2023 kan starten.”

Deze week hebben de Almeerse wethouders en het bestuurscollege van Windesheim de intentieovereenkomst ondertekend. “Eind dit jaar is het plan van eisen gereed en wordt de selectie van de architect afgerond.”

tekst: Ernest Mettes
foto’s: Jasper van Overbeek
illustraties: TconcepT BV Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *