‘Probleemwijken’-video van student Meije gaat viral

Voor zijn afstudeerproductie van de opleiding Journalistiek ging Meije Dijkstra (24) op bezoek bij personages uit de ‘cultserie’ Probleemwijken. De inmiddels zestien jaar oude tv-serie van SBS 6 is een hit op internet en social media. Meije’s reportage over deze serie is bijna 450 duizend keer bekeken op Youtube.  

Verslaggevers van SBS 6 gingen in 2005 langs bij verschillende beruchte probleemwijken in Nederland om daar de situatie in kaart te brengen.  

Hoe kwam je op het idee om je afstudeerproductie over deze tv-hit te maken? 
Ik las in 2015 een artikel op VICE.nl dat verslaggevers 10 jaar later teruggingen naar de Schilderswijk in Assen, die prominent in de serie voorkomt. Behalve dat artikel kon ik er op internet verder niets over vinden en dat bracht me op het idee om zelf naar die buurt terug te gaan en te kijken hoe het daar nu is. 

Waar komt je fascinatie vandaan? 
Probleemwijken vind ik een van de beste series uit de Nederlandse tv-geschiedenis; er zit drama en actie in, de hoofdpersonen lijken op acteurs maar het zijn allemaal échte mensen. De personages uit de serie zijn zelfs online memes geworden: als ik nu mijn Instagram open zie ik regelmatig figuren uit Probleemwijken langskomen. Ik noem het een ‘oer reality-serie’ zonder gescripte bullshit zoals bij Temptation Island en Ex On The Beacht. Dit is echt.  

Midden in de lockdown-periode begon Meije, die inmiddels een pre-master Journalistiek volgt aan de VU aan zijn productie.  

In je reportage ga je niet alleen in gesprek met de buurtbewoners maar ook met de programmamaker. Hoe was het om als student journalistiek de maker van het programma te overvallen? Je stelt toch best kritische vragen. 

“Ik heb wel om een reactie moeten zeuren maar ik moest voor mijn eigen productie ook gewoon wederhoor toepassen. Als ik dat niet deed kreeg ik een onvoldoende… toen ik dat aan de maker voorlegde stemde hij in. Hij was daarentegen wel heel bedreven in het beantwoorden van mijn vragen. Zo glad als een aal was hij wat dat betreft. 

Via social media krijg je lovende comments en veel fans nodigen jouw openlijk uit om in hun eigen wijk te kijken. Ga je door met jouw serie? 

“Zeker, ik moet er wel iets mee doen anders ben ik gek”, lacht Meije. “De tweede aflevering wil ik graag in Woensel maken maar de vraag is alleen hoe? Ik ben nu in contact met het online platform VK Mag om het samen vorm te geven en te publiceren maar ik zou het ook op mijn eigen Youtube-kanaal kunnen voortzetten. De bedoeling is dat ik met deze content wel mijn geld ga verdienen.”  

Benieuwd naar Meije’s video? Je vindt ‘em hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *