Sushmita: Vrijheid

Het is vroeg in de ochtend en terwijl ik dit schrijf zit ik in de trein naar huis. Alles ziet er vredig uit buiten, er beginnen steeds meer auto’s de weg op te rijden en er ontstaat hier en daar een file. Ik ben dan zo’n persoon die zich afvraagt waar de bestuurders heen rijden. Ze zijn vrij om te kiezen waar ze heen gaan. Tenminste, daar ga ik vanuit. Waarschijnlijk rijden ze naar het werk, maar dat is helemaal niet van toepassing over wat ik wil schrijven.

Waar ik over wil schrijven is het woord vrijheid. Neem eens een minuut de tijd om erachter te komen wat voor betekenis dit woord voor jou heeft. Is het misschien de wereld rondreizen? Zelf bepalen wat je zegt of vindt? Geen financiële ongemakken hebben? Of iets kleins zoals iedere ochtend kiezen wat voor ontbijt je gaat eten? Vrijheid is een groot woord met verschillende invalshoeken en betekenissen. Het is prachtig, maar als vrijheid weg valt – al is het maar een klein stukje – voelen we ons opgesloten. Opgesloten in ons lichaam en beperkt in wat we willen, maar ook kunnen doen.

In maart 2020 kregen we te maken met een virus. Niet wetende dat dit invloed zou hebben op de hele wereld, de economie, de horeca en het belangrijkste: onze vrijheid. Dit virus mondde uit tot een pandemie waar we nu nog steeds inzitten. De gewenning om een ijskoud biertje of wijntje te drinken viel ineens weg en dat avondje stappen waar je helemaal geen zin in had bleek uiteindelijk je laatste te zijn. Maar hey, er gebeurde ook zoveel moois. Misschien ben je juist een pad bewandeld naar zelfliefde, naar dingen doen die jij wilt doen. Of misschien was alles eerst vanzelfsprekend en merk je nu pas wat vrijheid is en met je doet. Het kan natuurlijk ook zijn dat je in een diep dal bent beland, maar het je doel is om eruit te klimmen en zodra het weer kan iets van je leven te maken.

Vrijheid is een breed begrip. Maar wat ik je kan meegeven is dat het niet alleen in de grote dingen zit en ik denk dat iedereen hier het afgelopen jaar wel iets van geleerd heeft. Zelfs jij! Denk daar maar eens over na als je van de week op het terras zit en een heerlijk wijntje of ijskoud biertje nuttigt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *