Judith: De avondklok

Het werd lang gevreesd maar is nu toch de werkelijkheid, de avondklok. Na 21.00 uur mag je niet meer naar buiten, tenzij je een werkgeversverklaring of een hond hebt.
Op zich geen probleem, maar wat als ik tóch graag even naar buiten wil? Een papiertje van mijn werkgever heb ik niet en over het nemen van een hond waren mijn ouders niet al te enthousiast. Als alternatief kwamen mijn ouders met een speelgoedhond, alleen dat leek mij niet zo’n goed idee.
Dan blijft er nog maar één optie over; rellen!

In de rug steken

Wil ik na negen uur naar buiten, dan is rellen de enige mogelijkheid. Zo diep zou ik echter nooit zinken. Iedereen heeft wel van de rellen gehoord. Het station, de supermarkt, standbeelden en auto’s; alles wordt vernield. Wat begon als een demonstratie, liep uit tot grote chaos. Vol verbazing keek ik naar de beelden op tv. Hoe haal je het in je hoofd om de ondernemers, die het al moeilijk genoeg hebben, zo in de rug te steken? Om vervolgens nog te roepen dat de overheid een dictatuur is. De relschoppers zien corona niet meer, ze zien alleen nog geweld.

Verveling?

Ik vraag me wel eens af wat voor gedachtes de ‘demonstranten’ hebben. Zouden ze echt boos zijn op de regering? Is het angst voor overmacht? Of zou het pure verveling zijn?
Dat laatste, daar kan ik mij wel wat bij voorstellen. We zitten natuurlijk 24/7 thuis, missen sociaal contact en zien de muren op ons afkomen. Ik snap heel goed dat mensen zich dan gaan vervelen. Dit doe ik zelf ook continu. Ik denk dat er genoeg andere opties zouden zijn om je thuis te vermaken.
Zo kun je een goed boek lezen, een workout doen, bellen met vrienden of de hele dag door gamen. Of dat laatste zo gezond is, is een ander verhaal; het is in ieder geval beter dan de stad plunderen.

Enige optie

Al met al begrijp ik best dat de avondklok zwaar valt. Het is niet fijn om verplicht binnen te zitten, maar op dit moment de enige optie. Hoe beter iedereen zich nu aan de regels houdt, hoe eerder we weer naar buiten mogen. Blijf in ieder geval van andermans eigendommen af, zo houd je het voor iedereen leuk. En als je echt zo graag naar buiten wil, leen dan gewoon de hond van je buurvrouw!

Judith Kreuze is tweedejaars student Social work

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *