‘Vechten tegen zo’n pandemie geeft me voldoening’

Acht Zwolse MBO en HBO-instellingen, waaronder Windesheim, hebben een (snel)teststaat opgestarts, speciaal voor docenten en medewerkers. Marieke Hulzebos, derdejaars student verpleegkunde, werkt daar mee.

Hoe raakte je hierbij betrokken?

‘Tijdens de start van de eerste golf, in maart, heb ik al gezegd dat ik, mocht dit nodig zijn, mij wilde inzetten in de strijd tegen corona. Dus als er hulp nodig zou zijn in bijvoorbeeld een teststraat ik dit graag zou willen doen. En vanuit mijn school werd een oproep gedaan voor supervisors in een teststraat. Daarom heb ik deze kans aangegrepen, om tegelijkertijd ook voor mijzelf een leerproces aan te gaan in een functie die bij mijn opleiding past.’

Wat doe je precies?

‘Het is allemaal nog uitzoeken wie wat gaat doen, omdat de teststraat natuurlijk nog in zijn startfase zit. Ik hou de teststraat in de gaten, zorg dat alles goed loopt en ik ben een aanspreekpunt voor als er vragen zijn. Op dit moment is het ook veel zelf testen uitvoeren en de andere studenten opleiden zodat zij ook zelfstandig kunnen gaan testen. Het testen zelf was vrij makkelijk om te leren: eerst zelf voelen hoe er getest wordt en daarna zelf oefenen met het testen. Zodra je er routine in krijgt, is het allemaal heel duidelijk en leuk om te doen.’ 

Is het eigenlijk een gevaarlijke werkomgeving?

‘Ik merk niet echt zoveel van het “gevaarlijke” aspect. Af en toe gaat er natuurlijk wel door je hoofd: als ik maar niet positief getest wordt, maar het geeft wel een fijn gevoel dat je zelf elke week getest wordt. Dat het gevaarlijk is, is ook niet zo te merken onder de medewerkers, Er is een vrolijke en gezellige sfeer op de werkvloer.’

Wat vinden de bezoekers ervan dat ze door studenten worden getest?

‘Ze hebben er alle begrip voor dat een groot deel van de studenten nog aan het leren is. Ze zijn erg geïnteresseerd en vragen veel, wat ons ook scherp houdt.’

Zijn er wel eens onverwachte, verwarrende testuitslagen?

‘Er zijn testuitslagen die je in eerste instantie niet zou verwachten, waar we niet voor geschoold zijn en waardoor je op dat moment even niet weet wat je moet doen. Is deze persoon nu besmet of niet? Maar daar zijn dan uiteindelijk de mensen van Hestia voor. Dat is een cardiovasculair centrum dat de testen levert en de kwaliteit bewaakt. Zo is er iemand geweest die het virus weer bij zich droeg, terwijl er nog antistoffen in het lichaam aanwezig waren. Het kan ook dat het virus niet meer in de keel aanwezig was, maar dat de antistoffen aangeven dat het afweersysteem nog wel degelijk bezig is het virus uit het lichaam te verwijderen.’

Je voelt je daar als een vis in het water…

‘Ik blijf dit in elk geval tot eind januari doen. Daarna ga ik weer verder met mijn reguliere lessen op school. Als ze mij opnieuw zouden vragen, zou ik het absoluut weer doen. Ik denk dat dat ook wel een beetje te maken heeft met het werken in de zorg. Het klaar staan voor anderen en vechten tegen een pandemie zoals deze geeft mij veel voldoening.’

Tekst: Marcel Hulspas
Foto: Herman Engbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *