‘Een borrel of lezing is ineens heel ingewikkeld’

Na veel onduidelijkheid zette het kabinet begin augustus een streep door alle traditionele studentenactiviteiten. Er werd gevreesd dat de Coronamaatregelen onvoldoende nageleefd konden worden. Studieverenigingen maken er het beste van en zetten ondanks de beperkende maatregelen alles op alles om eerstejaars een leuke start van hun studententijd te geven.

Enorme onzekerheid

Als introductie geen kamp, kroegentocht en opdrachten in de stad maar wel tijd voor plezier en kennismaking. Zo ook bij studievereniging Varias Vias van de lerarenopleiding Geschiedenis. Phaerda Krol, lid en medeorganisator van het introductiekamp had deze zomer met haar team de handen vol aan het bedenken van een Coronaproof introtijd. Waar Phaedra het meest van baalt is de onzekerheid ideeën wel uitgevoerd kunnen worden.
Deze zomer zijn er momenten voorgevallen dat we ’s ochtends in een vergadering lang en uitgebreid bespraken wat we graag wilden, en wat daadwerkelijk mogelijk was. We hadden plannen om lekker aan het strand bij de Wythemerplas en in de binnenstad leuke activiteiten te doen. Vervolgens planden we die ideeën, maar dezelfde avond konden ze alweer van tafel worden geveegd omdat het niet mocht. Dat was echt frustrerend! Daarnaast wil je je planning graag op tijd af hebben en niet in je fijne zomervakantie nog keihard moeten doorwerken omdat het anders niet rond komt. Maar gelukkig kregen we veel hulp van onze docenten. Zij hebben echt goed met ons meegedacht.”

Alternatieve intro

In plaats van een meerdaags introkamp kozen introcommissies van verschillende opleidingen voornamelijk voor kennismakingsmomenten in kleinere groepen. Zo hadden de eerstejaars van de lerarenopleiding Geschiedenis een kick-off bij park Het Engelse Werk aan de IJssel.
Ook studievereniging Waltertje, die elk jaar het introductiekamp van nieuwe journalistiekstudenten organiseert, besloot een kennismakingsdag te organiseren in sportpark de Marslanden, waar andere jaren het grootste introkamp van Zwolle plaatsvindt. “De kennismaking bestond vooral uit spellen, die uiteraard allemaal op 1,5 meter afstand georganiseerd konden worden, een pubquiz, vossenjacht en een afsluitende barbecue met livemuziek. We hopen dat we op deze manier voor de eerstejaars een zachte landing in het studentenleven hebben kunnen waarmaken”, aldus Waltertje-voorzitter Britte Top.

Studievereniging FFSociaal leverde juist een online bijdrage aan het introprogramma van de opleiding Social Work, door middel van een Q&A en een pupquiz. Ook voorzitter Willem Wisselink vindt het jammer dat het kamp niet door kon gaan. “Als je fysiek in een grote groep mensen leert kennen is dat een mooie eerste stap van je studententijd. Online is dat toch anders.”

Complexe planning

De voorzitter van FFSociaal heeft met zijn team de handen vol aan het plannen van Coronaproof activiteiten. “Het is gewoon héél lastig: we willen dit jaar graag twee excursies aanbieden in het werkveld. In kleine groepen is dit wel te doen maar het organiseren van andere gezellige activiteiten als een borrel of een lezing is ineens heel ingewikkeld te organiseren. Waar je aan moet denken? De anderhalve meter-richtlijn lukt nog wel maar er zijn zo veel andere zaken waar je rekening mee moet houden: in een ruimte moet je altijd zorgen dat er voldoende ventilatie en bewegingsvrijheid is. Op het moment dat mensen stilzitten gaat dat prima maar als mensen bewegen of even naar de wc gaan wordt het al moeilijk. In de buitenlucht heb je daar minder last van maar de buitenactiviteiten lopen nu een beetje ten einde omdat de herfst er aan komt.”

Zorgen om eerstejaars

Voor studieverenigingen is de introperiode belangrijk om eerstejaars te verwelkomen en ze wegwijs te maken in alle facetten van de opleiding en het studeren. Varias-lid Phaedra maakt zich zorgen dat eerstejaars door minimale fysieke lessen en het beperkte contact met anderen snel dreigen te verzanden in hun studie. “Bij een studievereniging is het belangrijk dat eerstejaars snel in contact komen met studiegenoten en ouderejaars buiten hun eigen klas. In het verloop van de opleiding is het dan makkelijker om samen aan opdrachten te werken of elkaar te helpen. Wat ik vervelend vind is dat we nu in kleine vaste groepen moeten werken. Op deze manier hebben eerstejaars bijna geen mogelijkheid om elkaar goed te leren kennen. We zijn bij Varias hard bezig om een programma neer te zetten dat aansluit op de vakken van de opleiding, zoals aanvullende lezingen te organiseren met interessante sprekers. Maar we willen ook de vereniging een boost geven door gezellige borrels te organiseren. Het is zo jammer dat bij elkaar komen tegenwoordig nou net het probleem is.”

Ook FFSociaal-voorzitter Willem is teleurgesteld dat de activiteiten met grote groepen studenten de rest van dit jaar afgelast zijn. “Dat ons kerstgala niet door kan gaan is waar ik het meest van baal. Vorig jaar was dat een enorm succes en we hadden er veel zin in om het dit jaar nog groter aan te pakken. Het is echt balen dat dat er dit jaar niet in zit.”

Bron foto: Phaedra Krol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *