Windesheim start minor over Corona

Meer dan veertig studenten van vijftien verschillende opleidingen volgen sinds vandaag de nieuwe minor ‘Solidariteit in tijden van sociale afstand’, opgezet door Windesheims lectoraat GGZ en Samenleving. De minor belicht Corona vanuit de actualiteit en diverse onderzoeksperspectieven.

De kersverse minor is de afgelopen weken samengesteld door negen docent-onderzoekers vanuit het lectoraat GGZ en Samenleving, vertelt lector Alie Weerman: “Het idee ontstond toen vanwege de Coronacrisis sommige stages niet door konden gaan en de domeindirecteuren vroegen welke algemene minoren deze studenten kunnen volgen. We bedachten dat een minor over Corona zelf een prachtige aanvulling zou zijn op het minorenaanbod. Daarna zijn we keihard aan de slag gegaan met het opzetten, wat een enorme positieve energie gaf in ons lectoraat.”

Het programma van 15 studiepunten bevat twee modules, één over persoonlijk-professionele ontwikkeling gedurende de Coronatijd. (5 ect) en één over professionele vernieuwing in tijden van crisis (10 ect). De lessen gaan over uiteenlopende perspectieven op Corona, waaronder sociaal-economisch, biologisch, intercultureel, existentialistisch, psychologisch en technisch.

De studenten gaan via opdrachten nader in op de aspecten die voor hun eigen studie relevant zijn. En de minor is te combineren met stages en praktijkleren. Het onderwijs wordt online gegeven, waarbij veel actuele artikelen en filmpjes worden aangeboden. De colleges en bijeenkomsten worden online gehouden via Microsoft Teams.

Coördinatoren van de minor zijn Frederiek Overbeek en Rosalie Metze. “Er zitten prachtige opdrachten in, ook met creatieve werkvormen. Zoals de bijdragen van ervaringsdeskundige en kunstenares Roos Steen”, aldus Weerman. Zelf geeft ze een college over de Coronacrisis bekeken vanuit een existentieel perspectief, met het boek De Pest van Camus in de hoofdrol.

De minor ‘Solidariteit in tijden van sociale afstand’ is vandaag gestart, maar geïnteresseerde studenten kunnen ook na de meivakantie nog instromen. Na de zomer wordt de minor opnieuw aangeboden. Weerman: “Er is ook al belangstelling vanuit bedrijven en instellingen die dit vak in de vorm van contractonderwijs zouden willen volgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *