‘Deelnemen aan de Halve Marathon is niet voor iedereen vanzelfsprekend’

Tijdens de komende Halve Marathon van Zwolle zal er voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking een speciaal looponderdeel zijn. Mogelijk gemaakt door studenten van Windesheim.

De drie studenten (van links naar rechts: Marit van der Weerd, Jildau Holtrop en Julia van Gelder) volgen op de calo de minor ‘Aangepast sporten’. De mede door hen georganiseerde ‘special run’ is een kilometer lang en volgt de laatste duizend meter van de reguliere route. Deelname met een racerunner of wheeler is ook mogelijk. Julia van Gelder, derdejaars student psychomotorische therapie: “Voor velen is het vanzelfsprekend dat ze mee kunnen doen aan een evenement als de Halve Marathon, maar voor mensen met een beperking is dat niet zo.”

De studenten zijn vooral druk met de promotie van het nieuwe onderdeel. “Zo hebben we al in diverse kranten hierover verteld. Daarnaast gaan we langs bij bedrijven en organisaties”, vertelt Jildau Holtrop, sportkundestudent in Groningen. “Bij Frion bijvoorbeeld, dat mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, en de rolstoelbasketbalvereniging hier in Zwolle.”

Ook de route van de Special Run behoort tot de verantwoordelijkheden van het drietal. Julia: “Die gaan we binnenkort nog eens goed bekijken: zijn er geen obstakels, kan iedereen overal langs? Dat willen we gaan doen met ervaringsdeskundigen. Een vader met een dochter in een rolstoel gaf bijvoorbeeld al aan dat er bij het Kerkbrugje echt begeleiding nodig is. Daarom willen we graag andere calo-studenten inschakelen om daar op de dag van het event mensen met een rolstoel een zetje te geven, indien nodig.”

Marit, derdejaars lerarenopleiding Biologie: “Ook gaan we clinics organiseren en maken we een draaiboek dat gebruikt kan worden voor eventuele volgende edities van de Special Run.”

Het is hartstikke mooi om toe te werken naar het event, vertellen de studenten. Jildau: “Vooral omdat we op deze manier de Zwolse Halve Marathon voor iedereen toegankelijk kunnen maken. We hopen straks op de finishlijn dan ook een heleboel blije gezichten te zien.”

Inschrijven voor de Special Run kan via de website van de Halve Marathon Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *