Handige website helpt student bij kiezen studietraject

De opleiding hbo-ict is er enorm tevreden over: een door derdejaars ontwikkelde website die studenten helpt bij het samenstellen van hun studie.

“Binnen onze opleiding valt veel te kiezen en die keuzeruimte staat bij ons ook hoog in het vaandel”, vertelt docent Teun Lucassen. “Maar het gevaar bestaat dat studenten door al die keuzemogelijkheden door de bomen het bos niet meer zien. We zien dat er een paar studiepaden zijn ontstaan die veel worden gekozen, tegelijkertijd zien we ook te veel uitval van studenten die toch niet op de juiste plek zitten.”

Flyers en powerpoints
De website keuzewijzerhboict.nl, in het eerste semester van dit schooljaar ontwikkeld als studieopdracht door een groep derdejaars, kan daarbij helpen. “Voorheen kozen studenten hun profielen en minoren op basis van informatie die tot hun kwam via de minormarkt en flyers of powerpoints. Op deze site is al die informatie heel overzichtelijk samengebracht.”

Op de site kunnen studenten uit het menu (op de foto het rechter gedeelte) het profiel of minor van hun keuze naar het semester slepen waarin ze de bijbehorende vakken willen volgen (links). Daarbij wordt automatisch aangegeven wanneer een keuze niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat een bepaalde minor niet bij het uitstroomprofiel past of omdat er als instapeis eerst een andere minor gevolgd moet worden. Ook kunnen studenten hun samengestelde route direct voorleggen met hun studiebegeleider via de ‘delen’-knop.

De website is overigens niet de plek waar studenten zich ook daadwerkelijk inschrijven voor modules, benadrukt Lucassen. “Dat moet gewoon via Educator.”

Uitgebreide analytics
Studenten kunnen op de website ook direct zien of de minor van hun keuze wel wordt aangeboden in het halfjaar waarin ze de module zouden willen volgen. En dat is goed te monitoren aan ‘de achterkant’ van de website, vertelt Lucassen, met uitgebreide analytics. “In de paar maanden dat de website nu operationeel is, zagen we op de achtergrond bijvoorbeeld dat 38 studenten een specifieke minor graag in de tweede helft van het schooljaar had willen volgen, terwijl die minor alleen in het eerste semester wordt aangeboden.”

Waardevolle informatie voor een opleiding die graag keuzeruimte wil bieden, zegt Lucassen. “Want we willen graag vooraf weten wat studenten precies doen als ze hun keuzes maken en wát ze kiezen. Zodat we daar op kunnen anticiperen en inspelen. “We overwegen nu bijvoorbeeld om die ene minor ook in het tweede semester aan te bieden.”

Persoonlijk en flexibel
De website wordt al ‘extreem goed’ gebruikt, geeft Lucassen aan. “Al meer dan 1600 keer bezocht. En bezoekers blijven gemiddeld 7,5 minuten op de site, dat is heel lang.”

De opleiding Elektrotechniek heeft al interesse getoond in de Keuzewijzer van hbo-ict, en wil graag een soortgelijk iets voor de eigen studenten. Maar kan elke studie van Windesheim niet een dergelijke website gebruiken? Lucassen: “Jazeker. Met name studies waar keuzevrijheid een grote rol speelt. Het sluit goed aan bij de ambitie uit de Strategische Koers dat we elke student een persoonlijke en flexibele leerroute willen bieden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *