Write for Rights 2019

Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Amnesty nodigt iedereen uit om op deze dag brieven en briefkaarten te schrijven aan mensen die vanwege hun opvattingen of geaardheid onrecht is aangedaan. Dit jaar gaat het om tien jongeren uit Canada, China, de Filipijnen, Nigeria, Zuid-Sudan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. Windesheimstudenten en -medewerkers konden deze dag aan drie tafels (in C, X en B) een steentje bijdragen. WIN kwam even langs om te vragen voor wie de post bestemd was.

Leonita Klein (bovenstaande foto rechts)
‘Ik ben lid van een clubje studenten dat hieraan deelneemt. Op dit moment schrijf ik een brief voor de Iraanse Yasaman Aryani. Zij werd gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van zestien jaar, alleen maar om dat ze haar hoofddoek afdeed in het openbaar. Zestien jaar! Gewoon omdat ze vindt dat vrouwen de wind in hun haar moeten kunnen voelen! Dankzij deze actie zal ze honderden brieven krijgen – althans, dat hoop ik. De brieven gaan via Amnesty naar de Iraanse autoriteiten. Amnesty verzamelt ze en stuur ze door. Op die manier weet je zeker dat ze ook aankomen.

I am part of a students group that participates in this event. At the moment I am writing a letter for Yasaman Aryani, in Iran. She was arrested and given a prison sentence of sixteen years because she put off het scarf in public. Sixteen years! just because she wants women to be able to feel the wind in their hair! This way she will receive hundreds of letters to support her, I hope. Our letters will be sent via Amnesty to the  Iranian authorities. Amnesty collects them all, that way we can be sure they will arrive.’

Svenja Hundsdörfer (bovenstaande foto vierde van links)
‘Ik ga een prentbriefkaart tekenen, maar ik weet nog niet aan wie ik die zal sturen. Ik denk aan José Arian in Mexico. Hij zit niet gevangen maar werd in elkaar geslagen door de politie alleen maar omdat hij gehandicapt is. Hij had niets gedaan, hij was gewoon ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plek’. Ik denk dat ik sneeuwvlokken teken, of misschien tulpen, want de kaart komt uit Nederland. Amnesty vraagt de deelnemers om geen politieke of religieuze tekeningen te maken. Dit om te voorkomen dat de mensen die de kaarten krijgen nog verder in de problemen komen.’

‘I am drawing a postcard, but I don’t know yet who I will send it to. I think it will be José Arian in Mexico. He is not in prison, he was violated in the street by the police simply because he has a disability. He had done nothing wrong, he was ‘at the wrong place at the wrong moment’. I think I will draw snowflakes, or maybe tulips, because this card comes from Holland. Amnesty has asked the participants not to make political or religious drawings, to prevent that those who receive these cards will get into even more trouble.’

Foto: Corine Rueb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *