Passion Week is dit jaar #lekkerbelangrijk

Door: Maarten kors

Deze week is alweer de vijfde Passion Week in Zwolle. Een week waarin studenten van de drie Christelijke studentenverenigingen het gesprek aangaan met medestudenten, ongeacht hun eigen levensovertuiging.

Maandagmiddag was de aftrap met ‘Grill a Christian’ in de kantine van gebouw H. ‘Roast a Refo’ was misschien een pakkender benaming geweest, hoewel er maar één rokje in de hele zaal te bespeuren was.

“We organiseren ondertussen elf Passion-Weeks door heel Nederland. Normaal is ongeveer een op de drie studenten die meedoen niet gelovig, op Windesheim is dit wat minder omdat gebouw H best een eindje lopen is”, aldus organisator Frederik Boersema. De Passion Week trekt dus voornamelijk studenten van Navigators, Absens Carens en Ichthus. Studentpastor Martin Jans noemt het “een prima initiatief”.

‘Kun je als rationeel mens geloven in een god?’ is de eerste stelling waarover de vier panelleden met het publiek in discussie gaan. ‘Wat mij aantrekt in het geloof is de vragen die christenen juist stellen’, aldus Frederik. Een paar jaar geleden wilde hij afstand nemen van het geloof. Maar hij zag daar toch van af omdat hij geen goed argument tegen de wederopstanding van Jezus kon vinden.

Al gauw staat er in het publiek een bebaarde student met bril op. ‘Ik ben overtuigd atheïst. Ik heb geen hekel aan christenen, ik snap ze alleen niet’, roept hij de panelleden toe. ‘Nou, dat mag’, roept medeorganisator Corné hem toe. Panellid Matthijs vertelt ondertussen hoe hij juist door de Passion Week tot geloof is gekomen.

Vandaag zijn er nog twee lezingen. Om 12:30 vertelt Frederik over prestatiedruk onder jongeren en hoe hij daar houvast in vindt. Om 19:30 spreekt evangelist Johan Toet in het Vliegende Paard over de vraag ‘Ben ik wel goed genoeg?’.

Het motto van deze editie is #lekkerbelangrijk. Hiermee wil de organisatie ook juist de aandacht richten op niet- en andersgelovige studenten. ‘Iedereen is welkom’, aldus Frederik. Waar het om gaat is om tijdens iets doodgewoons als de lunch tot diepe gesprekken te komen over zingeving, die je normaal misschien niet zou voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *