‘Die saamhorigheid willen we behouden’

Met een groei naar vierduizend studenten komt Windesheim in Almere voor nieuwe uitdagingen te staan. Een gesprek met directeur Kees Stolwijk.

In Almere leg je makkelijk contact met mensen. De studenten zijn streetwise en altijd enthousiast. Dat zeggen Windesheimdocenten over de locatie in de polder. “Ja, Almere is jong en fris en heeft een heel andere dynamiek dan oude steden als Zwolle en Amsterdam, hier zijn de structuren nog niet zo diep ingesleten”, zegt Kees Stolwijk (55), sinds januari directeur van Windesheim Almere.

Hij maakte de successtory van de nieuwe Windesheimvestiging vanaf het begin van dichtbij mee. Vanaf 2011 was hij lid van het managementteam, eerst als clustermanager van de economische studies en later van de ict & techniek opleidingen.

Tien jaar geleden was het nog maar de vraag of een brede hogeschool in Almere wel levensvatbaar was. Een paar jaar geleden werd duidelijk dat de groei boven verwachting begon te lopen. Anno 2019 staat er een zelfbewuste Windesheim locatie met dertig opleidingen.

“De campus in het hart van Almere trekt nieuwe doelgroepen aan en blijkt een enorme troef voor de stad. Wij krijgen niet alleen de studenten die anders naar Amsterdam of Diemen zouden gaan, maar ook jongeren die niet naar de grote stad willen of buiten de provincie géén hbo-opleiding zouden doen.” Almere heeft een populatie met veel verschillende culturele achtergronden. “Windesheim levert een flinke bijdrage aan de inclusieve samenleving, doordat we getalenteerde jongeren in Almere opleiden en hier houden en bijdragen aan de werkgelegenheid”, aldus Stolwijk, die zelf economie studeerde in Amsterdam en hier recent nog een mba-mastertitel aan toevoegde.

Volgens de laatste inschrijvingsprognose groeit de vestiging deze maand voor het eerst naar een studentenaantal boven de vierduizend. Het domein is nu net zo groot als de andere domeinen van Windesheim. Daarmee wordt binnenkort ook een andere mijlpaal bereikt: de vestiging kan eerder dan verwacht op eigen benen staan. De startfinancieringsovereenkomst, die werd afgesloten met diverse overheden en door zou lopen tot 2026, wordt waarschijnlijk per 1 januari 2020 beëindigd. Windesheim Flevoland komt dan als regulier domein binnen de normale begroting van Windesheim.

Toverwoorden in Almere zijn al jaren ‘comakership’ en ‘community’: studenten worden zoveel mogelijk in het werkveld opgeleid en er is een groot gevoel van samenwerking en saamhorigheid. “Studenten willen elkaar kennen, gekend worden en gekend zijn. Vaak is dat de reden waarom ze voor Windesheim kozen. Bij een kleine hogeschool is zoiets gemakkelijker te bereiken dan bij een grote instelling. Maar ook bij verdere groei willen we dat saamhorigheidsgevoel absoluut behouden.”

Daarmee doelt hij ook op de grote vraag voor de toekomst: is er in het centrum van Almere plek voor nieuw groot hoofdgebouw? “Zo ja, dan zou dat prachtig zijn. Één hoofdgebouw met een nevenvestiging kan ook, maar wat we absoluut níet willen is versnipperd raken over de stad.”

De afgelopen jaren breidde Windesheim in Almere vanuit De Landdrost al uit naar een deel van de Bibliotheek en van het Baken Stad college. Na komend studiejaar is er waarschijnlijk nog verdere uitbreiding nodig. Momenteel wordt gesproken over een tijdelijke extra locatie in het centrum van Almere (zie kader). Op de achtergrond wordt met de gemeente gebrainstormd over de meest wenselijke toekomstsituatie: een nieuw hoofdgebouw met ruimte voor meer dan vijfduizend studenten. “We hebben met onze docenten een visiedocument opgesteld (getiteld ‘Een nieuwe draai’), daarin staan onze wensen voor zo’n gebouw. Steekwoorden zijn duurzaamheid, flexibiliteit en aanpasbaarheid. De voorkeur van zowel Windesheim als de gemeente Almere is behoud van de stadscampus. Dus dan zou het mooi zijn als we ons hoofdgebouw kunnen delen met andere gebruikers uit de stad, bijvoorbeeld met lokale verenigingen die er ‘s avonds terecht kunnen.”

Zijn er nog meer uitdagingen voor Windesheim Flevoland? Stolwijk: “De regio heeft van de overheid opdracht gekregen om een enorm aantal woningen te bouwen. Ik zou het mooi vinden als onze opleidingen en lectoraten daarop inspringen en studenten bijvoorbeeld via opdrachten meedenken over nieuwe bouw- en woonvormen.”

Met Almere als studentenstad zit het volgens Stolwijk wel goed. “Dat gaat snel de goede kant op. Er komen steeds meer studentenactiviteiten en de verenigingen groeien. De terrassen op de Grote Markt zitten vol met studenten. En afgelopen week organiseerde Windesheim het Fééstival op het Stadhuisplein, de afsluiting van de introductieweek waar duizenden bezoekers op afkwamen.”

Lees meer over de mogelijke nieuwe locatie in Almere hier

Tekst: Ernest Mettes
Foto’s: Jasper van Overbeek

Er zijn 1 reacties op «‘Die saamhorigheid willen we behouden’»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *