Dianne: ‘Facebook is als bierdrinken’

Journalistiekstudent Dianne Bleeker kijkt graag verder dan haar neus lang is.

Toen Arjen Lubach het evenement Bye Bye Facebook aankondigde heeft, denk ik, heel Nederland er wel eventjes over nagedacht om te stoppen met Facebook. Ik wél in ieder geval, en in eerste instantie leek het me een goed idee. Al die nutteloze uren die ik verdoe op Facebook met scrollen langs berichtjes van mijn oma, oud-klasgenoten en gekke dierenfilmpjes, die tijd zou ik toch wel beter kunnen besteden?

Pils van Heineken
Over Facebook scrollen voelt als bier drinken: je weet dat het slecht voor je is en dat je bij elk Heineken-pilsje nog meer geld stopt in een veel te rijke machthebbende industrie, maar toch sta je wel elke zaterdagavond met dat biertje in je hand.

Tijd om die vicieuze cirkel van nutteloos scrollen te doorbreken. Want naast het feit dat het onzinnig tijdverdrijf is, staat de alleenheerschappij van Mark Zuckerberg op het gebied van data me ook totaal niet aan. Waarom zou ik al mijn gegevens willen delen met een bedrijf dat ze laat lekken en gegevens aftapt waarvan ik geen idee had? Als Zuckerberg niet wil delen in welk hotel hij slaapt, waarom zou ik dat dan wel doen?

Stiekem best handig
En toen bedacht ik me iets heel anders. Want eigenlijk vind ik Facebook best wel leuk. Ja, ik ben soms uren nutteloos aan het scrollen, maar ik vind het ook gewoonweg léúk om te zien hoe het gaat met een vriendin die aan de andere kant van de wereld woont en ik vind het stiekem best handig om elke ochtend een melding te krijgen over wie van mijn zeshonderd Facebook-vrienden jarig is. Alsof ik dat allemaal zou kunnen onthouden.

En waarom zou iedereen moeten stoppen met Facebook, terwijl het eigenlijk Facebook is dat moet stoppen met het aftappen en lekken van onze gegevens? Als Facebook z’n privacyvoorwaarden aanpast en zorgt dat onze gegevens niet met derden worden gedeeld, dan hoeven wij toch ook niet meer van Facebook af?

Laten we daarom in plaats van ‘Bye Bye Facebook’ een ‘Don’t Spy Facebook’-pagina maken om te laten zien dat wij ook liever niet delen in welk bed we slapen, maar wel graag in bed nog even over Facebook scrollen op zoek naar geitenfilmpjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *