Waar is de bal?

Student Jan Willem Krale is blindencommentator bij voetbalclub PEC Zwolle. “Ik probeer echt hun ogen te zijn.”

Zit trainer Ron Jans nog altijd rustig op zijn stoel? Heeft één van de spelers een bijzonder kapsel? Wat staat er op de spandoeken? En vooral: wat is de exacte positie van de bal op het veld? Details zijn belangrijk om te vertellen, juist voor iemand die het spel wel kan horen maar niet kan zien, zegt Jan Willem, tweedejaars aan de lerarenopleiding Nederlands. “Ik probeer echt hun ogen te zijn.”

Sinds de start van het afgelopen seizoen heeft de Zwolse voetbalclub een speciale plek op de tribune voor blinde en slechtziende supporters. Vrijwilligers geven live commentaar, Jan Willem is één van hen. Voor een lokale radio deed hij al verslag van wedstrijden (zie foto). “Toen ik de oproep zag voor blindencommentator bij PEC, was ik meteen enthousiast. Op deze manier maken we het mogelijk voor blinden en slechtzienden om toch hun club in het stadion te kunnen volgen en supporten. Ik zie ze genieten, ze gaan soms helemaal uit hun dak. Die sfeer en emotie is erg bijzonder! Iedereen gaat met een goed gevoel naar huis.” (WvE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *