Trucjes op topniveau

Tweedejaars Jasmijn kan alles met een bal

Sitdowns, lowers, uppers: geef studente Jasmijn Janssen een voetbal en de trukendoos gaat open. Deze maand werd ze vijfde op het WK Freestyle-voetbal.

Freestyle, wat is dat precies? “Trucjes doen met een voetbal”, vertelt Jasmijn, tweedejaars psychomotorische therapie. “Met je hoofd, knieën, voeten, eigenlijk met alle lichaamsdelen behalve je handen.” Freestylers strijden tegen anderen, door middel van een één-tegen-één-battle, die drie minuten duurt. “Het is de kunst om zo creatief mogelijk te zijn met de bal en in heel korte tijd te laten zien wat je kunt. Hoe je dat doet is helemaal aan jou: niemand kan tegen je zeggen dat iets goed of fout is. Je bent dus heel vrij om je eigen stijl te ontdekken en dat vind ik het allerleukste aan deze sport. Zo specialiseer ik me in ‘sitdowns’ en ‘lowers’, trucjes die je respectievelijk zittend en met je benen uitvoert. Ik moet nog werken aan mijn uppers, waarbij je vooral met je hoofd dingen doet.”

Duizenden toeschouwers
Haar eigen stijl is inmiddels zo goed ontwikkeld, dat Jasmijn begin deze maand zelfs aan het WK mocht deelnemen, in Melbourne. “De acht beste vrouwen en de zestien beste mannen van de wereld lieten daar zien wat ze kunnen. Eigenlijk had ik me niet gekwalificeerd voor het WK, maar omdat er iemand op het laatste moment geblesseerd raakte, kreeg ik toch de kans om mee te doen. Het was geweldig om op de finaledag te mogen battelen op het grote podium met duizenden toeschouwers, zowel in de arena als via livestreams. Ik verloor uiteindelijk van de nummer vier na een heerlijke battle, dus ik eindigde als vijfde. Maar ik heb het toch ver geschopt als Nederlands kampioen van de vrouwen, dus dat vind ik totaal niet erg.”

Het WK was voor Jasmijn niet de eerste internationale wedstrijd; eerder stond ze op de Superball in Tsjechië, waar ze de top vier haalde. “Bij de Superball komen de beste freestylers van de hele wereld om elkaar te zien, met elkaar te trainen, en vooral lekker te battelen. Daar lopen dan ook de echte supersterren van het wereldje rond, zoals Luca, Ricardinho, Brynjar en Szymo. Het is een hele hechte club, dus ze voelen ook al als een soort familie, ook al ken ik ze pas twee jaar. Wanneer ze een keer in Nederland zijn, zorg ik altijd dat ik ze even ontmoet, en voor de rest hebben we intensief contact online.”

Nooit meer ‘gewoon’ voetbal
De beste vrouwelijke freestyler van Nederland word je niet zomaar. “Als ik elke dag zes uur kon trainen zou ik dat gelijk doen, zo verslavend is het. Maar door mijn studie kan dat helaas niet; ik heb het nu best druk met tentamens en andere opdrachten.”

Haar bal-skills zijn niet vanzelf komen aanwaaien: Jasmijn voetbalde al elf jaar voordat ze begon met freestylen. “Na twee jaar bij het C-elftal van FC Twente zakte mijn motivatie helemaal weg. Ik was echt toe aan iets anders en toen zag ik toevallig een advertentie van een freestyleworkshop, dat was een jaar of twee geleden. Ik vond trucjes altijd al wel interessant dus besloot ik er heen te gaan. Ik was meteen om en ik heb daarna nooit meer op het veld gestaan. Daar moet ik echt niet meer aan denken, al dat gezeur en alle eisen van je team of je coach.”

Vette opdrachten
Jasmijn kijkt er naar uit om zich fulltime op de sport te kunnen focussen na haar studie. “Dit is echt mijn passie, ik kan me geen leven voorstellen zonder freestyle en de mensen er omheen. De leuke reacties die ik krijg maken het alleen maar leuker; het komt vaak voor dat beginnende freestylers me op straat herkennen en met me op de foto willen of een handtekening vragen. Dan zeggen ze dat ik een inspiratie voor hen ben en vragen ze tips. En dat je er ook geld mee kunt verdienen is ook mooi meegenomen! Voor mij is het nu nog niet echt een baan vanwege school, maar ik geef wel af en toe shows en workshops. Zo ben ik een keer naar Engeland geweest voor een show tijdens de halftime van de wedstrijd tussen de vrouwenteams van Engeland en Bosnië.

Ook zit Jasmijn in een commercial van Huawei en Ajax met profvoetballers Jaap Stam, Edgar Davids en Lasse Schöne. ”Voor die commercial deed ik me voor als productie-assistente. De mannen werden gefilmd terwijl ze samen trucjes aan het proberen waren, en toen de bal wegvloog moest ik onverwacht opkomen en mijn trucs laten zien. Hun verbaasde reacties werden gefilmd, en daarna hebben we nog twintig minuten samen gefreestyled. Dat was wel echt een hele vette opdracht!”

Tekst: Joppe Varkevisser
Foto: Gerben Rink

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *