Paulien van den Burg: ‘Start’

columnist Paulien van den Burg 2016Een knisperend nieuw studiejaar strekt zich voor mij uit. Mijn agenda – een heuse papieren versie (zó jaren ‘90, ik weet het) heeft zowaar nog wat lege weken in zich, zonder lange to-do-lijsten die zich in de kantlijn aan mij opdringen.

Ik ben na deze wisselvallige Hollandse zomer heel zen een week eerder gestart met werken. Het gebouw galmt een beetje als ik door de gangen wandel. Als ik mijn werkkamer binnenkom staren de bureaus me slaperig aan alsof ik ze wakker schud voordat de wekker is gegaan. Ik negeer het raam dat uitkijkt op het flonkerende water in Almere dat zachtjes roept: ‘kom, steek je voeten in het water’ en  installeer moedig mijn laptop.

Hierbij mijn Top 5 redenen om een week eerder te starten dan de rest:

  1. Je kunt eens wat opruimen. Schudt eerst voordat je je inbox opent je lades, kasten en dozen leeg op je bureau (en als je net zoveel als ik heb verzameld ook op dat van je collega). Gooi alle oude lessen, verslagen, aantekeningen, verdwaalde theezakjes en datgene waarvan je zeker wist dat je daar de geprinte versie van nodig had weg, of ze laat verdwijnen in de gulzige versnipperaar.
  2. Je loopt zomaar kans een collega in joggingbroek aan te treffen. Terwijl ik in een opgeruimde kamer mijn mail trotseer zie ik ineens vanuit mijn ooghoeken iets bewegen in de gang. Het scharrelt rond de koffieautomaat, zucht en heeft wallen onder zijn ogen. Ha, het is de collega die net voor de derde keer vader is geworden en dacht: weet je wat, ik doe een kleine escape naar mijn werk, even geen gezeik aan mijn kop. Whahaha, gesnapt!
  3. Even een studiehandleiding maken en tijdig publiceren. Dat is ook voor het eerst.
  4. Álle tijd voor het vakantieverhaal van die ene collega die ook al een start heeft gemaakt en ruim een maand door de USA is getrokken. ‘Dik he, zijn die bomen in Sequoia! Heb je nog een foto van de brug in San Francisco? Plaatje van NY? Kom maar op’.
  5. Het is tien over half vijf. Zouden ze het merken als ik al naar beneden sluip richting de treinen? Oh nee, natuurlijk niet, want er is nog NIEMAND!

Welkom in 2016-2017.

Paulien van den Burg is docent pedagogiek in Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *