Dat zit wel snor!

Hij lijkt helemaal terug van weggeweest: de snor. Deze studenten dragen vol trots een haarbos onder de neus. Barbier Virgil ontving vijf studenten in zijn barbershop om ze er geknipt uit te laten zien.

‘Leerlingen noemen mij meneer Mario’

“De introductie van mijn studievereniging Vestuvalo duurt negen dagen, en als traditie gaan ouderejaars maf verkleed en doen we gek met ons haar. Voor die gelegenheid liet ik mijn haar stylen in het thema van Goldband, met geschoren zijkanten, een mullet én een snor; daar kreeg ik zoveel complimenten over dat ik hem sindsdien liet staan. Ook van klasgenoten hoor ik vaak dat ‘ie ook écht wel staat. Het was een beetje wennen om mijn snor ook ‘serieus’ te dragen, maar hoe langer die wordt hoe beter hij bij me past. Zo ver ik weet vindt mijn vriendin het ook leuk. Alleen met een zoen is het beetje wennen.

Mijn snor omschrijf ik als een beetje Italiaans; je zou hem dan ook kunnen vergelijken met die van Super Mario. Leerlingen vinden het ook heel fascinerend; van hen krijg ik vaak de vraag ‘waar ik hem heb laten zetten’. Dat vind ik wel grappig, en wanneer ik vertel dat je er niets voor hoeft te doen en hem gewoon lekker kan laten groeien zijn ze verrast. Op mijn stageschool noemen leerlingen mij dan ook wel eens meneer Mario.”

Koen, vijfdejaars lerarenopleiding lichamelijke opvoeding

‘Murder on the Orient Express’

“Als kind vond ik snorren en baarden al fantastisch, en ik kon niet wachten om die ‘als ik later groot ben’ ook te hebben.
Ik houd heel erg van geschiedenis en ik vind het leuk om me classy te kleden met overhemden, nette schoen en broek en bretels. Die jaren ‘20-stijl daar houd ik van, en mijn snor draag ik graag als eerbetoon aan die mode van vroeger.

Voor mijn snor heb ik me laten inspireren door het personage Samuel Ratchett in de film Murder on the Orient Express. Hij heeft een klein gekruld snorretje. Uiteindelijk wil ik mijn snor laten groeien tot het formaat van personage Hercule Poirot maar dan ben ik wel wat jaartjes verder. Tja, als je aan een snor begint duurt het even voor die mooi wordt.”

Bram, derdejaars Human Resource Management

‘Uit het zwembad blaas ik hem zo droog’

“Ik vind het gaaf om een snor te dragen omdat de meeste jongens van mijn leeftijd het niet hebben; een snor onder de vijfentwintig zie je namelijk niet superveel. Het valt me op dat vooral mannen vaak complimenten geven. ‘He, goeie snor man!’ zeggen ze dan. Dames heb ik er nog niet over gehoord, haha.

Qua verzorging ben ik geen goed voorbeeld: ik ben een goed voorbeeld van een luie scheerder. Pas als ik snorharen in mijn mond voel is het tijd om te kortwieken. Ooit heb ik een krulmodel in mijn snor gedraaid, maar daar bleef zo veel eten in hangen. Dat was geen goed idee. Een gewone volle snor bevalt me beter: als ik uit het zwembad kom kan ik hem zo droog blazen.”

Lukas, vierdejaars lerarenopleiding lichamelijke opvoeding

’Mijn vriendin is er nu aan gewend’

“Vorig jaar begon ik met mijn snor als thema voor Halloween, sindsdien kan ik niet meer zonder. Het hebben van een snor geeft mij zo’n fijne routine aan de dag; je kunt het bijna zien als hobby. Ik zou mijn snor omschrijven als een Franse krulsnor. ’s Ochtends breng ik ‘m in vorm met wax en als die uitzakt kan ik hem op ieder moment van de dag weer terug in vorm draaien. Ik moet dan ook toegeven dat het voor mij een tic is geworden om aan mijn snor te zitten. In mijn omgeving merk ik dat mensen blij worden van mijn snor, en dat geeft mij ook een positief gevoel.

Mijn vriendin vindt mijn snor daarentegen wel eens ‘een vervelende kriebel die in de weg zit’. In het begin van onze relatie vroeg ze wel eens of ik hem er niet af kon halen. Maar ze is er nu aan gewend en volgens mij is ze er ook wel blij mee. De snor is uiteindelijk ook een onderdeel van wie ik ben.”

Nick, vierdejaars Industrieel Product Ontwerpen

‘Mijn moeder vindt hem vreselijk

“Vanuit de intro-periode van de calo liet ik voor de grap een snor staan. Maar vorige zomer had ik een sollicitatiegesprek voor mijn stage, en ik was hélemaal vergeten om hem er van tevoren af te halen! Eerst dacht ik ‘shit, dit kan echt niet’ maar tijdens dat gesprek kreeg ik alleen maar complimenten. Sindsdien liet ik hem staan. Mijn snor is inmiddels bij me gaan passen en ik wil hem dan ook echt niet meer kwijt. Ik zie er met snor ook volwassener uit, vind ik. Al moet ik wel toegeven dat de look van mijn blonde haar plus snor wel wat wegheeft van een Oostenrijkse skileraar.

M’n moeder daarentegen vindt mijn snor echt vreselijk en vraagt heel vaak of ik hem er álsjeblieft kan afscheren omdat ik volgens haar nu wel erg op m’n opa lijk.
Leerlingen op mijn stageschool vinden het gaaf dat ik een snor heb. Ik heb het ook een tijdje geprobeerd in combinatie met een baard maar dat moest ik écht níet doen, vonden ze. Ja, mijn leerlingen zijn goudeerlijk dus op hun advies ben ik met de baard gestopt. Kapper Virgil vindt wel dat ik mijn snor beter moet verzorgen. Ik ga expres met onverzorgde snor naar hem toe zodat hij het weer netjes kan maken.”

Sam, vijfdejaars lerarenopleiding lichamelijke opvoeding

Barbier Virgil Burghard ziet dat mannen steeds bewuster omgaan met de verzorging van gezichtshaar en huid. “Als je jong volwassen bent is je gezichtshaar volop in ontwikkeling, maar na je dertigste houdt dat op. De dichtheid van gezichtshaar is ook bij iedereen verschillend dus helaas is een volle baard of snor niet vanzelfsprekend. Goede verzorging met oliën en balsem helpt wel om je snor of baard gezonder en mooier te krijgen. En een regelmatig bezoek aan de barbier is een must.
Virgil is eigenaar van de nieuwe barbershop Suolle in Zwolle.

Tekst: Reinhilde van Aalderen
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *