“Nederland verveelt mij snel”

Arend heeft geluk: hij is een van de drie studenten die is uitgekozen voor de VSBfonds Beurs. Dat betekent dat hij maximaal tienduizend euro krijgt om door te studeren na zijn studie, de opleiding Civiele Techniek. Hij gaat de tweejarige master Environmental Engineering and Sustainable Infrastructure doen in Zweden.

De beurs heeft een aantal voorwaarden: je moet voor 31 december 2023 afstuderen, goede cijfers halen op school en een duidelijke motivatie en maatschappelijke betrokkenheid hebben. Arend studeert dit schooljaar af. De beurs is een gift van het VSBfonds.

“Eerst moest ik een aanvraagformulier invullen met de details van de studie die ik wilde doen, de begroting, de relevantie van de studie en mijn motivatie. Vervolgens werd ik uitgenodigd op gesprek met mensen van het VSBfonds en Windesheim om mij persoonlijk over deze vier onderwerpen uit te horen.

Het avontuur

Ik wil graag naar Zweden, omdat ik dat een heel mooi land vind en omdat ik ervan houd om andere culturen te leren kennen. Daarnaast is er geen enkele andere master die zo goed past bij mijn interesses en mijn studie. Voor mijn stage wilde ik graag naar de Cariben, maar dat ging niet door vanwege de pandemie. In Nederland blijven is niet voor mij weggelegd. Nederland verveelt mij snel.

Ik ben avontuurlijk ingesteld en ik doe de dingen altijd het liefst net iets anders dan anderen. Vorig jaar pakte ik impulsief de auto om op vakantie te gaan met vrienden, we zagen later wel waar we uitkwamen. Op de middelbare school deed ik ook altijd mee aan allerlei projecten in mijn vrije tijd.

Kostenplaatje

Qua kosten is Zweden best voordelig, je betaalt namelijk geen collegegeld daar. Het enige wat ik van de beurs ga betalen zijn de studieboeken, de huur en mijn boodschappen. Mensen denken altijd dat Zweden een heel duur land is, maar dat valt wel mee. Het duurste daar zijn de boodschappen. De huur valt over het algemeen wel mee, ik denk dat ik rond de vierhonderd euro per maand kwijt ga zijn. Met de beurs en mijn spaargeld kom ik helaas niet helemaal rond. Ik ben daarom van plan om in Zweden te gaan werken. Het liefst bij een bedrijf dat bij mijn opleiding aansluit, maar een kroeg zou ik ook prima vinden.

Er bestaat helaas nog wel een kans dat het allemaal niet door gaat. Ik sta nog op de wachtlijst om aangenomen te worden in Zweden. Als ik niet aangenomen word, dan blijf ik in Nederland en krijg ik de beurs niet. Daarom hoop ik dat een aantal mensen zich uitschrijven van de master, want ik sta erg hoog op de lijst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *