Spannende verkiezingen voor deze studenten

Morgen, 15 maart, mogen we weer stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Voor weinigen op Windesheim is dat zo spannend als voor Roberto Kist (27) en Tjalle Morsink (19). Zij zijn beide kandidaat Statenlid voor verschillende partijen in Overijssel en hebben na de verkiezingen kans om mee te regeren in de Provinciale Staten. 

Roberto Kist, kandidaat Statenlid PvdA

Roberto Kist is kandidaat Statenlid voor de Partij van de Arbeid. Deze linkse partij heeft momenteel vier zetels en Kist staat op nummer vijf in de lijst. Naast zijn werk voor de PvdA, studeert hij lerarenopleiding Geschiedenis, waar hij in het tweede jaar zit.

“In oktober kreeg ik mijn plek op de lijst. Ik heb voor de Provinciale Staten ‘gesolliciteerd’, omdat de problemen waar jongeren tegenaan lopen de gemeente overstijgt; denk aan OV en woningbouw. Daarnaast vind ik het belangrijk om parttime politicus en parttime docent te zijn, omdat je voor de klas heel veel meekrijgt over wat er speelt in de samenleving. Als ik in Den Haag zou werken, zou ik dat niet op die manier kunnen combineren. Het in contact blijven met de lokale bevolking is gewoon heel waardevol. 

In de laatste weken voor de verkiezingen ben ik zeker veertig uren per week bezig voor de PvdA, dus het is slecht te combineren met de opleiding. Ik heb afgelopen week geen enkele les gevolgd, maar ik sta er gelukkig goed voor en ik bespreek met mijn docenten wanneer ik alles kan inhalen.

De campagne

Vanuit de partij voeren we momenteel campagnes. Zo gaan we langs de deuren met rode rozen, flyeren we en spreken we veel mensen. Dat doen we overigens niet alleen tijdens verkiezingstijd, dat zullen we over drie maanden nog steeds doen om het contact met de mensen te onderhouden en op de hoogte te blijven van wat er speelt. Daarnaast word ik door allerlei organisaties uitgenodigd om debatten te voeren, voornamelijk voor jongeren, waar voor een deel ook mijn focus ook ligt. Als er één generatie is die in grote onzekerheid leeft, dan is dat onze generatie. 

Politiek in de arbeiderswijk

Ik ben zelf opgegroeid in Kampen, in de arbeiderswijk Brunnepe. Ik kom uit een familie die helemaal niets met politiek heeft, toch heeft mijn moeder altijd op de PvdA gestemd, simpelweg omdat ze een arbeider is. Mijn ouders werken beide in een fabriek. Ze hebben mij meegegeven dat als ik hard werk en iets bijdraag aan de wereld dat het dan wel goedkomt met mij. Toen ik bij de Nationale Jeugdraad zat, zag ik in dat de politiek heel erg veel invloed heeft op of iets goedkomt of niet, daarom vind ik het zo belangrijk om mij uit te spreken.  

Ik ben erg gespannen voor woensdag, want het is niet niks. Ik vind het superleuk en ik heb er heel erg veel zin in, maar ik hoop dat ik ga kunnen slapen op dinsdag- en woensdagnacht. Woensdagavond komen we bij elkaar in het Provinciehuis en bekijken we de uitslagen op een beamer. Dan zullen de grote lijnen duidelijk zijn. De dag erna kunnen restzetels verdeeld worden en op vrijdag worden de voorkeursstemmen geteld, waardoor ik zou kunnen stijgen op de lijst. 

Als ik het word, dan word ik dus parttime Statenlid en moet ik misschien deeltijd gaan studeren. Maar ik ga nu nog nergens van uit. Woensdag weten we hoe Overijssel heeft gestemd.” 

Tjalk Morsink, kandidaat Statenlid BBB

Tjalle Morsink is kandidaat Statenlid voor de BoerBurgerBeweging, oftewel BBB. Het is een nieuwe partij en omschrijft zichzelf als centrumrechts. De BBB heeft, omdat het in 2019 ontstond, nog geen zetels in de provincie. Morsink staat op nummer tien in de lijst. Hij studeert Ondernemerschap en Retailmanagement en zit in het derde jaar. 

“De BBB wilde graag zoveel mogelijk verschillende mensen op de lijst hebben, dus ook jongeren. Ik had me aangemeld in een opwelling, maar een maand later werd ik gebeld voor een gesprek. Ik vind het heel leuk om mee te doen. Ik voer niet heel actief campagne voor mezelf, omdat ik het vreemd vind om mezelf te verkopen, maar ik verkoop wel graag de BBB en het feit dat we jongeren in de kieslijst hebben staan; dat we ook voor hen ons best willen doen. Op veel plekken hangen nu posters met mijn foto erop, ik ga naar verschillende evenementen die hebben te maken met de verkiezingen en ik heb geflyerd in Zwolle. Al met al ben ik ongeveer twee dagen per week bezig met de campagne, dus het valt goed te combineren met school, maar ik kijk er wel naar uit om klaar te zijn met de opleiding.  

Focus op de jongeren

Ik ben voor de Provinciale Staten gegaan, omdat die voor veel jongeren nog onbekend zijn en ik vind dat dat moet veranderen. Ik vind de boeren-standpunten heel belangrijk en daar zet ik me graag voor in, maar mijn focus ligt meer bij de jeugd. Ik spreek op scholen genoeg studenten die willen stemmen op de BBB en het een hele interessante partij vinden. Dat heb ik ook op social media gemerkt: we hadden ineens anderhalf duizend volgers op de Instagram van de jongerenbeweging, wat wij lang niet hadden verwacht. Maar het gaat over de toekomst van mensen die bijvoorbeeld het bedrijf van hun ouders over willen nemen of boer willen worden. Zij zien die mogelijkheden verdampen. 

Aan de eettafel

Ik kom uit de gemeente Wierden. Bij ons aan de eettafel ging het best vaak over politiek, dus ik heb het altijd wel gevolgd en interessant gevonden. Mijn ouders hebben een kuikenbroederij, waardoor we veel met boeren te maken hebben. Daar komt deels natuurlijk vandaan dat ik voor deze mensen wil opkomen. In je omgeving zie je wat er misgaat. Zo komen er elke keer weer nieuwe regels waar we ons aan moeten houden, waardoor je het idee krijgt dat Den Haag geen besef heeft over wat voor invloed dat heeft op de boeren. 

Ik kijk al heel erg lang uit naar woensdagavond. In theorie sta ik op nummer negen, omdat de nummer vier lijsttrekker wordt in de Eerste Kamer. Aangezien we in de peilingen op negen zetels staan, schat ik mijn kansen dus echt fiftyfifty. Dat vind ik heel spannend, dat mag je best weten, want er komt een grote verantwoordelijkheid bij kijken en het bepaalt wat ik de komende vier jaar ga doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *