Opinie: ‘Hoort de Bijbel in onze statuten?’

Docent Jaïro Hernandez vindt dat de Windesheim statuten aan vernieuwing toe zijn.

“Wordt het niet eens tijd voor het vernieuwen van de statuten van Windesheim? Mijn vraag ontstond door de benaming ‘Christelijke Hogeschool Windesheim’ op getuigschriften. Wij profileren ons als ‘Hogeschool Windesheim’. Al het promotiemateriaal en merchandise benoemt het christendom niet. Ga je naar de website dan moet je flink zoeken om iets van christendom te vinden. In het Engels staat het er niet eens meer. Waarom, als al ons materiaal christendom niet benoemd, staat het nog wel in onze statuten?

Deze vraag stelde ik op sharenet. De reacties, zowel online als in persoon, opende voor mij een nieuwe wereld. Mensen waren het eens, mensen waren het oneens en mensen waren zwaar verontwaardigd. Eenieder die heeft gereageerd, ongeacht of ik het met je eens ben, wil ik graag bedanken.

Wat ik mooi vind is dat er overeenstemming gevonden kan worden. Er waren ook christenen die het eens waren met het aanpassen van de statuten. De primaire beweegreden hiertoe lijkt dat deze het ermee eens waren dat een seculaire onderwijsinstelling inherent meer inclusief is als een onderwijsinstelling vanuit een bepaald geloof. Als atheïst vind ik dat de statuten niet aansluiten op onze missie en ambities.
In de statuten wordt de Bijbel inspirerend genoemd, dezelfde Bijbel die passages heeft regelrecht tegen bijvoorbeeld gendergelijkheid en inclusiviteit. Sommige mensen vonden dat ik zocht naar het negatieve, en dat ik de positieve onderdelen negeerde. Maar dat de negatieve passages gevonden kunnen worden lijkt mij genoeg reden om te gaan nadenken of ‘de Bijbel als inspirerend uitgangspunt van al haar handelen’ nog wel in de statuten past.

Een passage die voor mij symbool staat voor het conflict tussen de statuten en onze missies en ambities is het Timothy 2:11: “Vrouwen moeten nederig zijn en rustig luisteren naar wat hun geleerd wordt. Ik laat niet toe dat een vrouw een man onderwijst of de baas over hem is. Zij moet zich in de samenkomsten rustig houden”. Dit vind ik nogal wat voor mijn vrouwelijke collega’s of studenten. Staat het college van bestuur achter deze passage? Of zullen we de statuten aanpassen als volgt: ‘de stichting aanvaardt de Bijbel, behalve Timothy 2:11, Genesis 3:16, …’.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er staan passages in tegen homoseksualiteit, tegen wetenschap, tegen ongelovigen en ga zo maar door. Christenen die de Bijbel kennen weten goed welke delen ze wel of niet ten harte nemen, maar hoe weten de niet- of andersgelovigen waar Windesheim achter staat?

Is Windesheim klaar voor het herzien van de statuten? Ik denk van wel, maar wie ben ik? Windesheim is van ons allemaal, en dus is het aan ons allemaal om hierover een mening te hebben. Uit de reacties word mij duidelijk dat niet iedereen dezelfde mening heeft, maar dat is vrijheid van meningsuiting. Maar laten we er vooral voor zorgen dat de meerderheid zich kan vinden in de grondbeginselen van onze mooie hogeschool.

Ten slotte wil ik het volgende nog even kwijt. Het oneens zijn met elkaar is goed, maar diegene die het nodig vonden om bedreigingen te uiten begrijpen volgens mij niet goed wat het is om een deel uit te maken van een openbare onderwijsinstelling.”

Jaïro Hernandez is docent HBO-ICT


Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *