Stemming: ‘Eet jij weleens over de datum?’

Eten weggooien is niet duurzaam. Zijn studenten daarom minder streng met de houdbaarheidsdatum?

“Ik gebruik zelf de app Too Good To Go. Daar krijg je goedkoop producten van restaurants en winkels die bijna over de datum zijn. De kantine van Windesheim doet hier nu ook aan mee. Houdbaarheidsdatums zijn soms onzin. De richtlijnen van de EU worden misbruikt door de levensmiddelenindustrie.”

Marjorie Schreurs (21) tweedejaars lerarenopleiding Engels

“Als je nu een frikandelbroodje koopt kan je die morgen nog prima eten. Toch is die maar tot dezelfde dag houdbaar. Die datums neem ik dan ook met een korreltje zout. Ik kocht weleens een pakketje via Too Good To Go, maar dan moet je vaak best een eind rijden naar de winkel. Zo goed voor het milieu is dat dus niet.”

Iris Terlet (21) tweedejaars hbo-rechten

“Bij ons thuis belandt er zelden eten in de afvalbak. De dag voordat mijn moeder boodschappen doet is de koelkast bijna leeg. Wat wil je ook met drie volwassen zoons. Als ik op mezelf ga wonen zal ik ook niet snel wat weggooien. Eten is duur, voor studenten een extra reden om niks te verspillen.”

Remco Booy (22) derdejaars calo

“Vroeger stond er zowel een minimale als een maximale houdbaarheidsdatum op verpakkingen. Met wat boerenverstand is bijna alles een week na de ‘tenminste houdbaar tot’ nog te gebruiken. Ik kijk en ruik altijd even in zulke gevallen. Bij mijn ouders thuis werd ook van alles in bakjes gedaan en ingevroren.”

Jelco Blok (25) vijfdejaars pabo

“Ik gooi bijna nooit iets weg dat over de datum is. Alleen als het beschimmeld is of echt heel zuur ruikt. Zolang iets er nog vers uitziet gooi ik het niet weg Er is een tijd geweest dat mensen konden overleven zonder supermarkten, toen was er vast ook minder verspilling dan nu.”

Theanne Links (18) tweedejaars bedrijfskunde

Tekst en foto’s: Maarten Kors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *