Stemming: Zijn de roddels van juicechannels onschuldig?

Juicechannels verspreiden sappige roddels die volop gedeeld worden. Is dit onschuldig vermaak, of een gevaarlijke trend?

“Ik snap dat roddelen een bron van vermaak kan zijn voor mensen. Je merkt dat ook in het dagelijks leven: ‘Oh heb je het gehoord? Die en die zijn uit elkaar’. Met een juicekanaal is dit hetzelfde maar dan over celebrities. Ik vind het ook een beetje triest. Geruchten plaatsen zonder enige vorm van research, dat is een gevaar voor de journalistiek.

Hannah, student Journalistiek

“Ik denk dat mensen behoefte hebben aan juice, vooral negatief, omdat dit hen een goed gevoel geeft. Dat is ook waarom roddelbladen al zo lang bestaan. Een juicekanaal is een nieuwe vorm die voor iedereen toegankelijk is. Er is wel een verschil tussen volgers en mensen die tips geven aan die accounts: als je juice instuurt ben je naar mijn mening een sensatiezoeker.”

Julien, student Communicatie

Ik vind juicekanalen de laagste vorm van vermaak. Er worden geruchten gedeeld die enorme gevolgen kunnen hebben. Triest, want ze maken hun eigen platform aantrekkelijk ten koste van anderen. Waarom mensen het volgen? Misschien dat ze denken dat BN’ers alleen maar perfect zijn en hopen op deze manier een kijkje achter de schermen te kunnen krijgen?”

Justin, student Bouwkunde

“Ik snap niet waarom juice tegenwoordig zo populair is. Een groot deel is zelfs fake, wat in mijn ogen strafbaar zou moeten zijn. Soms zit er wel belangrijke informatie bij, zoals de situatie omtrent Lil Kleine, maar het gaat helaas te vaak over privédingen. Er is maar één manier om de verspreiding te stoppen: ons minder bemoeien met het leven van iemand anders.”

Ben, student Communicatie

“Ik heb zelf een juicechannel op Instagram! Daarop plaats ik over dingen die gebeuren binnen de studievereniging van Journalistiek, Waltertje. Volgers sturen mij juice, die ik vervolgens deel. Het verschil tussen mij en de ‘grote accounts’ is dat ik de personen waarover het gaat eerst om toestemming vraag voordat ik plaats. Zo blijven heftige of schaamtevolle dingen privé én verifieer ik het verhaal bij de bron. Win-win!”

Isabelle, student Journalistiek

Tekst en foto’s: Serena Caruso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *