Buitenkant: ‘Alles gaat onder de naaimachine’

Nynke van de Nadort (22)
Derdejaars Journalistiek

Maak je je kleren zelf?

“Bijna al mijn kleding is wel een keer onder de naaimachine doorgegaan. Kleding uit de winkel is vaak één maat, terwijl ieder lichaam anders is. Ik pas het model aan als het niet goed aansluit, kort broekspijpen in, of pas iets volledig aan naar mijn smaak.

Is dit broekpak ook zelfgemaakt?

“Ja! Afgelopen kerst moest ik in quarantaine en verveelde ik me dood. Mijn huisgenoot – net verhuisd – had gordijnen laten liggen. Ik keek er naar en dacht: hier ga ik iets cools mee ontwerpen. Normaal gesproken pak ik patronen van het internet, maar dit heb ik zelf getekend. De haakjes heb ik bewaard en daarmee uiteindelijk weer nieuwe gordijnen gemaakt.”

Hoe zou je je ‘kledingsmaak’ omschrijven?

“Noem het een mix tussen retro en modern. Als tiener pikte ik al de meest opvallende kledingstukken uit de rekken. Maar als je je op de middelbare school een beetje anders kleedt, ben je al snel het mikpunt. Sinds ik in Zwolle woon, voel ik me vrijer. Ik heb schijt gekregen aan wat andere mensen van me denken. En krijg nu ook geen rare reacties meer.”

Leuke ring! Waar komt ‘ie vandaan?

“Ook zelfgemaakt. Ik kocht een klosje ijzerdaad bij de Hema, met het idee: hier kan ik ooit wel wat mee. Toen ik er een keer mee aan het prutsen was, heb ik er een knoop aangeregen. Ik vind ‘m erg schattig, al blijft ‘ie soms wel in mijn haar haken.”

Tekst: Michelle van der Molen
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *