‘Op veel plekken in Turkije word ik gezien als een buitenlander’

Selin Kasapoglu is gek op vakantie. De afstuderende pabostudente geniet van lange zomers aan de Turkse Riviera. Voor rust en voor familiebezoek.

Wat maakt Turkije zo lekker om vaak naartoe te gaan? “Omdat het voor mij zo makkelijk is. Her en der woont familie dus ik kan altijd wel ergens verblijven, en hoef ik alleen een vliegticket te betalen. Ik ken het land en spreek de taal vloeiend waardoor ik mezelf goed kan redden. De sfeer en ontvankelijkheid van mijn Turkse familie vind ik heel fijn, maar natuurlijk ook het klimaat en het eten. De gunstige valuta (een euro staat momenteel gelijk aan achttien Turkse lira) maakt het ook aantrekkelijk om vaak naar Turkije te gaan.
Tijdens de lockdownperiode vorig voorjaarjaar verbleef ik ook in Turkije. Colleges waren toch online, in Nederland was het enorm stil en er was niets te doen, daar ook niet maar ik kon wel met mijn laptopje in de tuin genieten van het mooie weer en de omgeving. En na de lessen kon ik lekker aan het zwembad of bij de zee ontspannen.”

Familiehuizen aan zee

De families van Selin’s ouders komen uit een dunbevolkt gebied aan de Zwarte Zee. “Mijn opa en oma hadden daar een groot stuk grond waar ze een appartementencomplex met vijf verdiepingen op hebben laten bouwen. De broers en zussen van mijn vader hebben elk een eigen appartement, en op de begane grond heeft een van mijn ooms een eigen winkeltje waar allerlei levensmiddelen verkrijgbaar zijn. Mijn ouders hebben een woning op de derde verdieping. Vroeger stond ons familiehuis direct aan zee, maar tussen de zee en onze familiewoning ligt nu een snelweg.” In Bodrum, aan de andere kant van Turkije heeft Selin ook een fijn adres aan zee waar ze graag verblijft. Een van Selin’s ooms heeft namelijk een gloednieuw huis gekocht met een grote tuin. “Hij was profvoetballer in Nederland, en uiteindelijk ging hij naar Turkije om te spelen voor Bodrumspor. Inmiddels is hij gestopt met voetballen en woont hij daar met zijn gezin. Het is dus niet zo dat ik in Turkije op één plek verblijf. Vroeger ging ik altijd met familie mee, maar vanaf mijn zeventiende vlieg ik alleen en beslis ik zelf naar wie ik ga en hoe lang ik blijf.
Is er ook een verschil tussen die twee plekken? “Het gebied bij de Zwarte Zee is niet zo toeristisch dus daar staat mijn vakantie écht in het teken van familiebezoek, overdag lekker naar het strand en ’s avonds een terrasje. Bij het verblijf in Bodrum is het juist weer wat makkelijker om op pad te gaan en de omgeving te verkennen.”

In Turkije heeft Selin veel familie wonen, met wie ze zomers graag veel tijd doorbrengt. “Dat heeft deels te maken met mijn achtergrond en opvoeding. Alle familie van mijn vader woont in Turkije dus als wij in Nederland zijn zien we hen nooit. Vroeger stonden vakanties aan de Zwarte Zee dan ook volledig in het teken van het bezoek aan familie, en als kind had ik daar wel eens wat moeite mee omdat ik graag andere dingen wilde doen. Nu ik ouder ben is er meer ruimte om los van mijn ouders af te spreken, en kan ik meer zelf kiezen met wie ik tijd doorbreng. De ooms en tantes komen bij elkaar en de jongeren in de familie spreken ook meer apart met elkaar af. Dat maakt het nu veel leuker. We hebben bijvoorbeeld ook een app-groep met alle achterneven en nichten tussen de achttien en dertig jaar om buiten vakanties contact te blijven houden. Overigens heb ik nooit het gevoel gehad dat ik elke zomer naar Turkije ‘moet’ omdat ik Turks ben.”

Beeldvorming

Ook al komt haar familie uit Turkije, Selin is geboren en getogen in Nederland. Met trots vertegenwoordigt ze beide nationaliteiten, al vindt ze dat soms wel lastig. “Op veel plekken in Turkije word ik gezien als buitenlander. De lokale bevolking ziet dat aan de manier waarop ik me kleed, maar ze horen het ook aan mijn accent.

Al met al vind ik dat ik goed geïntegreerd ben in beide culturen, maar dat vergt wel inzet en een stukje aanpassingsvermogen van jezelf. Ik heb bijvoorbeeld nichtjes uit Nederland die heel weinig tot geen Turks spreken, als zij in Turkije op vakantie zijn ervaren ze daar wel last van en voelen zij zich meer ‘buitenlands’ dan ik.”
Let je in Turkije dan ook meer op bepaalde culturele gebruiken? “In kleinere dorpen en afgelegen gebieden letten mensen érg op je, daar houd ik wel rekening mee. Vooral tijdens bezoek bij oudere familieleden aan de Zwarte Zee let ik er uit respect meer op hoe ik me gedraag en kleed, maar op meer toeristische plekken hoeft dat helemaal niet. Door mijn ervaring weet ik inmiddels waar je aan het strand prettig in bikini kunt lopen en waar niet. Maar ik ben daar gelukkig nog nooit mee lastig gevallen.”

Het is volgens Selin dan ook niet de cultuur maar vooral de denkwijze die tussen Nederland en Turkije heel verschillend is. “De mensen daar kijken heel erg op tegen Westerse landen. Alles wat zij binnenkrijgen via social media wordt als waarheid beschouwd. Er heerst een beeld dat we hier in Nederland allemaal heel makkelijk geld verdienen, nooit problemen hebben en altijd gelukkig zijn. Ook merk ik dat ze in Turkije heel erg gericht zijn op sociale status, het uiterlijk en de presentatie van henzelf, terwijl wij daar hier in Nederland heel nuchter in zijn. Het uiterlijk of de status bepaalt in Nederland niet in hoeverre wij respect voor elkaar hebben of elkaar aardig vinden. Hier groet iedereen elkaar op straat, in Turkije niet. Zelfs oudere vrouwen zijn soms zo erg met zichzelf bezig, dat komt op mij ongelofelijk kinderachtig over. In dat soort gevallen ga ik er niet eens op in. ‘Laat maar gaan’ denk ik dan.

Nooit uitgereisd

Selin houdt van reizen en bezoekt ook graag andere plekken binnen en buiten Europa. Als ze straks een baan in het onderwijs heeft wil ze haar vakanties hier dan ook goed voor benutten. Al sluit het een het andere natuurlijk niet uit. Turkije is zo’n groot land, en ik vind het leuk om elke vakantie tijd te maken om nieuwe plekken te ontdekken. Vorig jaar ging ik bijvoorbeeld met vrienden voor het eerst naar Cappadocië. Of vakantie in Turkije wel eens verveelt? Soms wel, al heeft dat niet zo zeer met de plaats te maken maar wel met wie ik op dat moment ben. Als mijn oom en tante in Bodrum aan het werk zijn pas ik op mijn neefjes; dat vind ik heel leuk maar het voelt niet altijd als vakantie. Dat heb ik wel als ik lekker op het strand loop of we gaan met z’n allen naar een café; als je een paar weken naar een warm land op vakantie gaat wil je immers ook leuke uitstapjes maken en ontspannen. Aan de andere kant zie ik mijn familie slechts een keer in het jaar dus met hen wil ik ook veel tijd doorbrengen. Al met al kom ik tijdens mijn vakanties toch gauw in tijdnood als ik dat allemaal wil doen. Ik vraag me dan ook wel eens af of de Turkse mensen zelf genoeg besef en hoe lekker zij daar eigenlijk leven. Aan de Turkse kust is een constante vakantie-vibe. Zo lang ik het fijn vind en mij op mijn gemak voel blijf ik zomers naar Turkije gaan.”

Tekst: Reinhilde van Aalderen
Foto’s: Eigen beeld Selin Kasapoglu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *