Cankut is studentcoach én lijsttrekker van Volt Zwolle

Het nieuwste gezicht van Windesheim is er voor elke student met een ondernemersdroom en is daarnaast ook bovenaan te vinden op de lijst van Volt Zwolle. Cankut Ercan (34) is docent-coach bij het Centre for Entrepreneurship én lijsttrekker van Volt.

Cankut is een Zwollenaar in hart en nieren. Hij groeide op in Zwolle Zuid, vijf minuutjes van de campus (én op de velden van voetbalvereniging Zwolsche Boys, waar hij graag ooit nog hoopt zijn terugkeer te maken). Hoewel hij nu in de gangen van het gebouw X te vinden is, heeft hij zijn eigen studententijd elders doorgebracht. Helemaal in het verre Nijmegen studeerde hij Internationaal & Europees Recht aan de Radboud Universiteit. “Ik was pas een jaar of twintig toen ik die opleiding afrondde.” Tijdens zijn opleiding werkte Cankut in het Retail bedrijf van zijn familie, waar hij al gelijk kennis heeft gemaakt met de wereld van het ondernemersvak.

O ja, zijn favoriete kroeg? “Vroeger was ik vaak in de Bommel, en nog andere cafés…maar die bestaan inmiddels niet meer…”

Stoïcisme

“Just that you do the right thing. The rest doesn’t matter” En “Your duty is to stand straight, not to be held straight”, zijn twee uitspraken die Cankut als telefoonachtergrond heeft staan. In zijn leven probeert Cankut de filosofie van het stoïcisme na te leven en toe te passen. “Het is een hele praktische filosofie die voor mij echt ondersteuning biedt bij het herinnerd blijven aan en het nastreven van belangrijke dingen. Én hoe ik zelf een beter mens kan worden.”

Centre for Entrepreneurship

Sinds januari 2022 loopt Cankut rond op de campus. “Ik las online over het Centre for Entrepreneurship op Windesheim en dat er gezocht werd naar een docent-coach ondernemerschap. Dat omschreef mij volledig. Leergierig zijn, vanuit eigen kracht beredeneren, maar ook altijd openstaan voor feedback en ontwikkeling. En misschien nog het belangrijkste; het op zoek gaan naar verbinding.”

In het Centre kunnen studenten terecht die ondernemen, een goed idee hebben of bijvoorbeeld graag zouden willen beginnen met ondernemen. Maar het is ook een plek waar mensen andere studentondernemers kunnen ontmoeten. Een plek om te netwerken dus. “Ik heb zo’n mogelijkheid heel erg gemist tijdens mijn opleiding. Het is zo waardevol om te leren netwerken en om te leren hoe je relaties opbouwt en onderhoudt. Wat ik in de afgelopen tien jaar als ondernemer heb geleerd, is zoveel meer dan alleen het woord ‘ondernemen’. Je blijft als ondernemer heel veel verschillende vaardigheden ontwikkelen. Het is keihard werken, dus je moet ontzettend gedisciplineerd zijn.”

Volgens hem is de belangrijkste eigenschap voor een ondernemer de ‘growth mindset’. “Daarmee geloof je namelijk dat al jouw kwaliteiten en vaardigheden kunnen ontwikkelen.” Mensen met een ‘fixed mindset’ geloven dat dat al vaststaat, waardoor zij niet het gevoel hebben dat er van tegenslagen geleerd wordt.

“Elke startende ondernemer is welkom, ik hoop dat ze dat allemaal weten.”

Daarnaast is Cankut docent van de HKM ‘Ondernemen, iets voor jou?’. “Daar begeleid ik studenten, van allerlei verschillende opleidingen; van idee naar start-up.” Met zijn eigen onderneming biedt Cankut ook (startende) ondernemers juridische en zakelijke advisering. Daarnaast begeleidt hij jeugd- en topsporters tijdens hun sportcarrière én ook bij het starten van een eigen onderneming.

Politiek

In de loop van zijn leven heeft Cankut ervaringen mogen opdoen, die hij iedereen gunt. Er zijn belangen gegroeid, waar hij zich nu als politicus voor in wil zetten. Tijdens zijn master is Cankut op uitwisseling gegaan in Turkije. “In Ankara woonde familie van mij. Als mijn vrienden elk weekend lekker op stap gingen, ging ik op bezoek bij mijn oma’s.”

Hij kende het land al erg goed door er vaak op vakantie te zijn geweest, maar voor hem was het belangrijk om het land écht leerde kennen. “Ik wilde weten hoe het was om er te wonen en als student te leven.” Daarom zet hij zich er met zijn partij voor in om die mogelijkheid voor alle studenten te bieden. “Wat mij opvalt is dat zulke kansen vooral op universiteiten gegeven worden. Op het HBO en het MBO is het een stuk minder. Ik zou het willen stimuleren door ook die studenten meer opties te geven, en de nodige begeleiding aan te bieden.”

Als lijsttrekker van Volt zet hij zich óók in voor ondernemend Zwolle. “Waar wij veel mee bezig zijn is bijvoorbeeld het Europees Herstelfonds. Die is bedoeld om de schade als gevolg van de coronacrisis weer recht te zetten.” De partij wil voorkomen dat die compensaties alleen naar grote bedrijven gaan, waardoor kleinere ondernemingen zoals MKB’s de pineut blijven. “Vanuit Zwolle houden we dus goed in de gaten wat er in Brussel gebeurt én laten wij daar onze stem horen als Zwolle.”

Als lijsttrekker van Volt, komen Cankut’s belangen natuurlijk erg overeen met de beleidspunten van de partij. Maar was dit altijd al zo? “Eigenlijk was ik al ‘Volt’er’ voordat Volt er was. Het is een vrij nieuwe partij, maar ik vond mijzelf er direct in. Het kwam precies overeen met hoe ik over dingen nadacht.  Zo vind ik de toegevoegde waarde van Europa heel belangrijk, maar dat betekent niet dat we niet kritisch zijn. Wat bij mij als mens ontzettend aansluit is het internationaal denken, het grensoverschrijdend verbinden en in ons geval: lokaal doen.” Volgens Cankut moet er altijd gekeken worden naar hoe Europa voor iedereen werkt, en dát past weer perfect in zijn ‘growth mindset’.

Tekst en foto: Helen van Wincoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *