Buitenlandse studenten over Nederland: ‘Jullie gooien alles in de frituur’

Boterhammetje met kaas in de broodtrommel, zonder helm op de fiets en avondeten om half zes. Ja, die Hollanders zijn een gek volkje. Buitenlandse studenten over typisch Nederlandse gewoontes en gebruiken.

‘Ik vond de zomer hier ijskoud’

Het favoriete gerecht van Hanrim Lee? Snert. Al slaat de Koreaanse pannenkoeken en frikandellen ook niet af.

“De zomer vond ik hier ijskoud, dat viel mij echt tegen.” Al kan Hanrim (global project and change management) tijdens een koude dag wél enorm genieten van haar favoriete gerecht: snert. “Het Nederlandse eten is verrassend lekker. Pannenkoeken, frikandellen, ik ben er gek op.” Wat haar ook opvalt, is dat Nederlandse studenten hun docenten bij voornaam aanspreken. “Er is geen hiërarchie, dat is bij ons in Korea heel anders.

Clara, Paula

‘In Mexico draaien we om alles heen’

Nederlandse mensen zijn veel directer, zegt Paula Zaballa Ordonez, die op Windesheim het onderwijsprogramma Future Cities volgt.

“In Mexico hebben we de neiging om er omheen te draaien, als je bijvoorbeeld wilt zeggen dat iets je niet bevalt of als je kritiek hebt. De Nederlandse manier bevalt me eigenlijk beter, het is een stuk makkelijker om iets gewoon recht op de persoon af te zeggen. Dat voorkomt misverstanden.”

Ze moest wennen aan de lunch. “In Mexico is de lunch echt een maaltijd, bijvoorbeeld soep en taco’s. ’s Avonds eten we dan wat kleiners. Maar ik probeer me aan te passen, ik ben bijvoorbeeld begonnen met brood en kaas te eten.”

‘Iedereen houdt afstand’

Hoe Nederlanders omgaan met ‘personal space’, dat is héél anders dan in Spanje, vertelt Clara Lombardía Alonso.

“Iedereen lijkt hier wat ‘kouder’ en houdt afstand van elkaar. En nee, dat komt niet door de coronamaatregelen. In Spanje zijn de omgangsvormen gewoon wat losser, mensen die bevriend zijn met elkaar raken elkaar meer aan. Ik ben dus gewend aan meer fysiek contact.”

Freja Smith

‘Nederlanders gooien alles in de frituur’

Freja Smith uit Engeland woont hier sinds april en is dol op onze frituur.

Al vindt ze de eetgewoontes af en toe een beetje gek. “Ik moest echt even wennen aan de snackbar en had geen idee wat een frikandel of kapsalon was. Jullie gooien wel erg veel in de frituur.” Ook typisch Nederlands: “Er wordt hier ook elke dag zoveel brood gegeten. Tijdens de lunch heeft bijna iedereen een eigen broodtrommel en Dopper mee. Hilarisch.”

In de Nederlandse taal zit veel humor, zegt Freja, student international business. “Daar hou ik van. Bijvoorbeeld de uitdrukking ‘Met twee vingers in de neus’, die vind ik zo grappig!”

‘Je kunt zo naar binnen kijken’

Het meest gekke aan Nederland? De ramen, zegt de Italiaanse Vincenzo Morello. Iedereen kan gewoon naar binnen kijken!

“Overal waar ik kijk, zie ik gebouwen met van die grote ramen. Je kunt precies zien wat de mensen binnen aan het doen zijn”, vindt Vincenzo, die op Windesheim het exchange programme ‘Doing business in the World’ volgt. “Maar wat mij dan ook meteen opvalt: niemand kijkt daadwerkelijk naar binnen! Dat zou iedereen in Italië dus wel doen.”

“En het weer… ik vind het hier nu al heel koud! Ik woon op Sicilië, daar wordt het in de winter op z’n koudst zes of zeven graden. Ik heb een flink dikke jas meegenomen in m’n koffer. Hopelijk is die straks warm genoeg.”

Vicenzo, Irene, Szintia

‘De winkels gaan supervroeg dicht’

Even lekker ’s avonds shoppen is in Nederland geen optie, tot verdriet van Irene Frese (international business).

“De winkels gaan hier supervroeg dicht, al rond een uur of zes! Ik kom oorspronkelijk uit Italië en woon nu in Spanje, en daar sluiten ze pas om acht of negen uur. Erg prettig dat je daar ’s avonds, als je dag erop zit, nog even relaxed kleding kunt shoppen. Ik ben hier in Zwolle dus maar een keertje aan het begin van middag naar een kledingwinkel gegaan, dat voelde best onwennig.”

‘Ik zie hier nooit iemand soep eten’

“Nederlanders eten geen soep, heel opvallend”, zegt Szintia Kopocz. “In Roemenië, waar ik vandaan kom, eet iedereen elke dag soep als lunch.”

“Hier zie ik nooit iemand soep eten, ook niet in restaurants. In de Nederlandse supermarkten wordt het natuurlijk wel verkocht, maar die zijn over het algemeen erg crèmig en smaken anders dan thuis.”

Een hele bekende soep uit Roemenië is ‘Tripe’, vertelt Szintia (international business). “Hoofdingrediënt is vlees uit de binnenkant van de maag van bijvoorbeeld een koe of varken. Die vind ik zelf trouwens niet lekker, geef mij maar gewoon noedelsoep.”

‘Nederlanders zijn gek op efficiënt’

Inyoung Kang uit Zuid-Korea studeerde een tijdje geleden een jaar lang op Windesheim. Ze is blijven plakken en woont inmiddels samen met haar Nederlandse vriend.

“Nederlanders zijn erg direct. Het is erg efficiënt om te zeggen wat je denkt, maar het kan ook onbeschoft overkomen. Hetzelfde geldt voor het individualisme. Ik hou ervan dat niemand zich bemoeit met mijn privéleven, maar soms neigt het individualisme naar egoïsme. Ach, niks is perfect. Net als de verkiezingen. Nederlanders zijn gek op efficiënt werken, maar er is nog steeds geen nieuwe regering. Daar maak ik soms grappen over.”

‘Het leven is hier goedkoper’

Het Nederlandse weer is warmer dan de Finse Samu Pallaspuro had verwacht.

En, ook niet verkeerd, zijn portemonnee blijft goed gevuld. “Het is hier in het algemeen iets goedkoper, erg fijn.” Samu, die op Windesheim het exchange programme ‘Doing business in the world’ volgt, vindt Nederlanders erg vriendelijk.

Maar er is één ding waar hij minder fan van is. “Jullie dragen hier geen helm tijdens het fietsen, zelfs niet op een scooter. Een helm is relatief goedkoop, als je bedenkt dat het je leven kan redden. Het beschermt je hoofd wanneer je van je fiets valt. Laat dan tenminste de kinderen er eentje dragen.”

Manon, Jeanne, Alexandre

‘Alles met de fiets’

Frankrijk was Manon Sansone gewend om de bus of metro te pakken. “Maar in Zwolle is geen metro en alle bussen rijden hele grote rondjes.”

“Dus dan doe je er heel lang over om ergens te komen. Daarom huur ik een Swapfiets.” Manon (international business) durft het bijna niet te vertellen, maar ze is al een keertje betrokken geweest bij een ongelukje. “Iemand voor me remde opeens waardoor ik tegen hem aan knalde. Niemand gewond, alle fietsen nog heel, dus niks aan de hand. Het was denk ik vooral erg grappig om te zien.”

‘Heel open minded’

Alles en iedereen is hier heel relaxed, vindt Jeanne Gente. “In Frankrijk lijkt het soms wel alsof iedereen haast heeft.”

“De mensen in Nederland zijn vriendelijk en open minded, erg fijn. En iedereen praat Engels, dat communiceert lekker makkelijk. Dat is in Frankrijk vaak wel anders.” Jeanne, die het programma Teacher Education volgt, vindt Zwolle een mooie stad. “De stad is heel groen met veel parken en zo, erg cute. Ik mis alleen wel de bergen, alles is hier plat. Ik hou van hiken en skiën, maar dat wordt ‘m deze winter helaas niet.”

‘Nederlanders spreken goed Engels’

Het valt Alexandre Tiec (international business) op dat iedereen in Nederland goed Engels spreekt.

“En dat komt goed uit, want ik ben naar Nederland gekomen om mijn Engels te verbeteren”, vertelt hij. “In Frankrijk praat iedereen alleen Frans. Mensen doen meestal niet eens de moeite om een andere taal te spreken. Als je daar geen Frans kunt, heb je gewoon pech.

‘Nederlanders drinken heel veel bier’

“De hoeveelheid bier die er op een avond in Nederland doorheen gaat is enorm!”, zegt Kalina Stoeva uit Bulgarije. “Ik weet niet waar ze het laten.”

Bovendien praten Nederlanders zo hard, dat ze geen microfoon meer nodig hebben. “Zeker wanneer ze beginnen met zingen, na die flinke hoeveelheid aan bier die ik net al noemde.”

Iets wat ook indruk op Kalina (international business) maakt: “Hoe mensen zonder problemen hun kamer op de tweede verdieping bereiken, met zoveel alcohol in hun bloed. Terwijl ik toch echt mijn benen én handen nodig heb om via die steile Nederlandse trappen omhoog te lopen.”

tekst: Michelle van der Molen en Wouter van Emst
grote foto: Jasper van Overbeek

Er zijn 1 reacties op «Buitenlandse studenten over Nederland: ‘Jullie gooien alles in de frituur’»

  1. GoHome schreef:

    Nederlanders eten geen soep, wat een onzin….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *