Een luxe toekomst dankzij de Fire-beweging

Zuinig leven en een groot deel van je inkomen beleggen, zodat je vroeg met pensioen kunt. Dat is de filosofie van de Fire-beweging. Windesheimstudente Justine volgt de beweging op de voet: “Wil je maandelijks vier nieuwe kledingstukken of kies je voor een luxere toekomst?”

Google op ‘fire-beweging’ en je komt allerlei verhalen tegen van twintigers en dertigers die financiële onafhankelijkheid willen bereiken, door sober te leven en zoveel mogelijk te beleggen. Zodat ze op jonge leeftijd kunnen stoppen met werken, bijvoorbeeld al op hun veertigste. Daar staat de afkorting ‘FIRE’ ook voor: financial independence retire early. De beweging is overgewaaid uit Amerika en wint ook in Nederland aan populariteit.

Justine Amsing (22) is derdejaars student finance & control op Windesheim en begon op haar twintigste met beleggen. Ze heeft haar financiële toekomst in haar hoofd al helemaal uitgestippeld. Justine: “Ik wil bereiken dat ik straks iets kan doen of laten op het moment dat ik wil, zonder dat geld daarbij een argument is. Dat is wat financiële onafhankelijkheid voor mij betekent. Dat ik dus bijvoorbeeld minder kan gaan werken, of kan stoppen met een baan die misschien wel goed betaalt maar die ik niet langer leuk vind.”

Aandelenmandjes

De meeste volgers van de Fire-beweging beleggen in zogeheten ETF’s, ook wel trackers genaamd, legt Justine uit. Dat zijn passieve beleggingsfondsen die als geheel op de effectenbeurs worden verhandeld, net als gewone aandelen. Een ETF kan worden gezien als een mandje met heel veel verschillende aandelen, waardoor er een betere risicospreiding is.

Justine: “Het idee is dat je structureel veel geld inlegt, en al het dividend ook weer inlegt, waardoor je na verloop van tijd kunt leven van het rendement van die mandjes. Als je dat over een lange periode doet, bijvoorbeeld minimaal vijftien of twintig jaar, zie je dat de totale som enorm groeit door de compound interest, oftewel de rente-op-rente.”

Compound interest

Net als iedereen van de Fire-beweging denkt ook Justine alvast na over haar pensioen. “Hoe ziet het pensioenstelsel er straks bijvoorbeeld uit? Misschien krijg ik, tegen de tijd dat ik de AOW-leeftijd heb bereikt, helemaal niks meer van de overheid. Dus ik wil ervoor zorgen dat ik dan zelf een potje met geld heb, zodat ik rond mijn zestigste kan stoppen met werken. En ik wil graag op mijn vijftigste mijn huis hebben afbetaald.”

Dat is realistisch, heeft Justine berekend. Ze geeft een voorbeeld: “Als je veertig jaar lang bijvoorbeeld maandelijks zeshonderd euro belegt, bij een jaarlijks rendement van zeven procent, heb je aan het eind anderhalf miljoen euro. Dat komt dus vooral door die compound interest. Op dat bedrag kun je nog een inflatiecorrectie loslaten, maar dan zit je nog op één miljoen.”

Hoewel Justine de afgelopen twee jaar ook al flink wat geld heeft gestoken in haar beleggingsportefeuille, wil ze na haar afstuderen pas echt beginnen. “Als ik straks een vaste baan heb, wil ik maandelijks vijfhonderd tot zeshonderd euro inleggen. Momenteel zit er in mijn portefeuille ongeveer 23.000 euro, daarvan is 6.000 euro rendement. Dus ik sta zo’n dertig procent in de plus.”

Zakgeld

Zuinig leven is een belangrijk onderdeel van de principes van de Fire-beweging. Dat is voor Justine geen probleem. “Sommige mensen geven veel geld uit aan kleren of uitgaan, ik niet. Niet vanwege Fire, zo ben ik gewoon. Wat dat betreft ben ik geen doorsnee student. Toen ik jonger was spaarde ik ook al veel. Het is een kwestie van gedisciplineerd zijn en keuzes maken. Wil je die extra vier kledingstukken in de maand of wil je liever een luxere toekomst of op termijn een financiële vrijheid?”

“In blogs en in de media lees je vooral over Fire-aanhangers die nogal extreme plannen hebben. Héél zuinig leven zodat ze extra veel kunnen beleggen en héél vroeg met pensioen kunnen. Maar dat vind ik niet realistisch, je moet ook een beetje leuk kunnen leven.”

Justine zoekt daarom de middenweg. “Ik geef mezelf altijd een bepaald bedrag aan zakgeld per maand, dat mag ik opmaken aan wat ik leuk vind. Dat werkt voor mij heel goed. Ik laat er dus geen dingen voor. Dat zou ik ook niet verstandig vinden; dat je jezelf te veel dingen ontzegd alleen omdat je een heel mooi toekomstbeeld in je hoofd hebt. Stel je sterft wat eerder. Dan heb je niks aan al dat geld.”

Risico’s

Uiteraard is Justine niet blind voor de risico’s die beleggen met zich meebrengt. “De beurzen kunnen natuurlijk altijd crashen. En dat is het moment dat mensen geld kunnen verliezen, door op zo’n moment hun geld eruit te trekken en hun verlies te nemen. Maar het idee achter de Fire-beweging is juist dat je over een lange periode belegt, dan levelen de ups en downs van de beurs elkaar uit.”

“Er wordt altijd gezegd dat je niet met geld moet beleggen dat je niet kunt missen. Daarom heb ik hiernaast ook nog wel iets op de bank staan. Ik stel mezelf soms de vraag: als ik flink zou verliezen, is dat het einde van de wereld? Nee. Misschien vinden mensen dat een rare gedachte, en ik zou zeker ook niet blij zijn als dat gebeurt, maar er zou voor mij niets aan de hand zijn.”

Tekst: Wouter van Emst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *