Een forse daling hoort erbij

Beleggen is tegenwoordig heel gemakkelijk en er zijn veel ‘sexy’ bedrijven zoals Tesla, Disney en NIO. Daarnaast zijn er de crypto valuta, zoals Bitcoin en Doge-coin, met koersen die alle kanten opschieten. Twee studenten over hun portfolio’s.

Studenten Alexander Bos en Nick van Raaij (rechts op de foto) zien in hun omgeving dat steeds meer mensen beleggen. “Helemaal sinds corona”, vertelt Nick. “Voorheen had je een uitgaansleven en besteedde je je geld aan biertjes, tickets voor evenementen of reizen. Bovendien is de inflatie is natuurlijk hoger dan de spaarrente. Geld doet niks op je bankrekening.”

“Veertig- of vijftigplussers zijn misschien gewend om hun geld op een spaarrekening te zetten. Ze denken: ‘Beleggen? Moeilijk, veel gedoe!’ Maar jongeren passen zich sneller aan en stappen er veel makkelijker in. Die zien dat je alleen een account hoeft aan te maken via een app of een site en dat je ook met een heel klein bedrag al kunt starten.”

Crypto’s met toekomst

De 21-jarige student hbo-ict noemt een paar van de aandelen die hij bezit: Tesla, Google, ING, Disney, NIO, allemaal klinkende namen. Natuurlijk heeft hij ook crypto’s. Nick: “Ik heb zeven of acht verschillende munten. Bitcoin bijvoorbeeld, maar ook Doge-coin en eentje die Internet Computer heet.”

Nick: “Ik beleg alleen in crypto’s die naar mijn mening echt een toekomst hebben. Het draait voor mij om de lange termijn, ik ga er vanuit dat al mijn aandelen en cryptomunten over tien jaar veel meer geld waard zullen zijn. Dan raak je ook niet in paniek als iets opeens twintig procent daalt.”

Elon Musk versus NIO

Neem het aandeel van NIO, een Chinese fabrikant van elektrische auto’s. “Daar ben ik heel vroeg ingestapt, op twee dollar. Op een gegeven moment was een aandeel zestig dollar waard, nu weer rond de zevenendertig. Dat is een bedrijf waarvan ik denk: dat maakt een serieuze kans om net zo groot te worden als Tesla, dus die hou ik vast.”

Ook Alexander Bos, tweedejaars finance & control, heeft crypto valuta in zijn bezit. “Met name Bitcoin en Ethereum, de op een na grootste crypto, daarnaast nog wat kleinere munten.” Al staat de Bitcoin bij hem momenteel wel in de min door een fikse daling in mei, toen Tesla-topman Elon Musk bekend maakte dat je zijn auto’s tóch niet met Bitcoins kunt afrekenen. “Maar toen heb ik juist veel bijgekocht. Van een dip maak ik graag gebruik.”

Tekort aan computerchips

Wat betreft zijn aandelen speelt Alexander wat meer op safe. “Ik kijk goed naar zaken als omzetgroei en dividenduitkering. Zo richt ik me bijvoorbeeld op bedrijven die bezig zijn met artificial intelligence, maar ook op semiconductors, dat is nu helemaal relevant vanwege de grote chiptekorten.”

Alexander startte met een kleine inleg. “Ik begon in 2020 met één aandeel Microsoft, inmiddels zit er zo’n vijfduizend euro in mijn portfolio. Alleen het geld dat ik kan missen stop ik erin. Als ik zo naar mijn aandelen kijk, zijn er wel drie of vier die zo’n veertig procent lager staan dan toen ik ze kocht. Dat is jammer, maar ik kan het hebben en ik heb er wel vertrouwen in dat ze weer omhoog gaan. Het draait om de langere termijn. Overigens heb ik hiernaast ook gewoon een spaarrekening waar ik verder niet aankom.”

Nick begon ongeveer drie jaar geleden met beleggen. “Ik had weinig vaste uitgaven en met het geld dat ik maandelijks over hield, zo’n honderd tot tweehonderd euro, kocht ik aandelen. Toen NIO ontplofte had ik opeens veel meer geld in mijn portfolio waar ik iets mee kon doen. Inmiddels zit ik op zo’n vijftien- à zestienduizend euro, verdeeld over heel veel verschillende aandelen en beleggingsfondsen.”

‘Voelt als een bubbel’

Nick heeft zo zijn bedenkingen bij de huidige markt, hij stopt er ook al lang niet meer maandelijks een vast bedrag in. “Het voelt als een bubbel momenteel. Aan het begin van de coronapandemie was er een enorme daling, maar daarna, in de lente en zomer van 2020, ging bijna alles hard omhoog. Zelfs een complete leek had toen veel winst kunnen maken. Maar die parabolisch harde stijging kan niet eeuwig blijven duren, dat zal gaan afvlakken en z’n top bereiken.”

Door corona hadden veel mensen extra geld dat ze zijn gaan beleggen, denkt Nick. Langzamerhand halen ze dat weer uit de markt omdat ze weer naar restaurants kunnen en op vakantie willen. “De tech-industrie, waar ik vanuit mijn persoonlijke interesse voornamelijk in zit, heeft recentelijk zelfs al een flinke daling meegemaakt. Bij crypto’s zie je hetzelfde gebeuren. Mensen die niet zo goed weten wat ze doen, raken dan in paniek en gaan bij een daling juist verkopen. Waardoor de markt alleen maar harder naar beneden gaat.”

Nick: “De beste manier om je te wapenen tegen enorme koersdalingen? Gewoon niet in crypto’s of andere risicovolle producten beleggen. Als je wél bereid bent om risico’s te nemen, moet je ermee leven dat iets opeens vijftig of zeventig procent kan dalen.”

Nick en Alexander zijn lid van Carpe Divitias, dat zich richt op studenten in Zwolle. Vanuit deze beleggingsclub worden onder andere talks georganiseerd met sprekers uit de financiële wereld en er is een eigen aandelenfonds. Zie: www.carpedivitias.nl

Tekst: Wouter van Emst
Foto: Gerben Rink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *