Weer colleges op de campus, mét vrijwillig zelftesten

Studenten van Windesheim kunnen vanaf komende maandag weer maximaal één dag per week naar de campus om gewone colleges te volgen. Dat is de uitkomst van de versoepelingen die demissionair premier Mark Rutte gisteravond bekend maakte. Door de roosteraars wordt al druk gewerkt om de eerste lessen op de campus in te plannen.

Sommige opleidingen gaan direct volgende week van start, andere doen dat na de meivakantie. Studenten krijgen via hun opleiding informatie over het rooster voor de komende periode. De oude regels (afstand houden, handen ontsmetten, wegblijven bij klachten) blijven van kracht.

Aanvragen via SURF

Onderdeel van dit nieuwe besluit is dat er zelftesten beschikbaar gesteld worden, zodat studenten en docenten zichzelf preventief kunnen testen. In overleg met de Vereniging Hogescholen en andere koepelorganisaties heeft het kabinet besloten om SURF ( de organisatie voor ICT in het onderwijs) te vragen een digitaal portaal te openen waar studenten en medewerkers gratis zelftesten kunnen bestellen, met behulp van een SURF-account. Wie dat niet heeft, moet hiervoor bij zijn eigen onderwijsinstelling aankloppen. Hogescholen en universiteiten kunnen er overigens ook voor kiezen om geen gebruik te make van het SURF portal en de distributie helemaal zelf te regelen.

In principe krijgt iedereen de beschikking over twee zelftests per week. Maar het is aan de student of medewerker of ze daar gebruik van maken. Er wordt niet geregistreerd wie zelftests aanvraagt; er komen ook geen ‘testbewijzen’. Wie zichzelf niet heeft getest, en geen klachten heeft, kan dus gewoon de campus bezoeken.

Weinig animo

Aan die vrijwilligheid kleeft een risico. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat studenten weinig animo hebben voor zelftesten. Slechts dertig procent van hen zei dat ze dat regelmatig zouden doen. Minister Engelshoven heeft dan ook met de HBO’s en universiteiten afgesproken dat zij de studenten en medewerkers herhaaldelijk zullen oproepen om zich thuis te testen. (MH)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *