Sushmita: Een week zonder sociale media

Ik dacht, ik probeer het een keer. Een week zonder elke dag op mijn sociale media te scrollen en met sociale media bedoel ik geen TikTok, Facebook of Instagram gebruiken. Ik merkte aan mijzelf dat ik dat nodig had. Ik vergeleek mijzelf met mooie meiden op sociale media en ik werd alsmaar depressiever van al het negatieve nieuws dat steeds vaker in onze hersenen wordt gepompt. Ik was het zat, en dacht: “wat nou als ik terug stap naar de basis?” Ik verwijderde abrupt zonder planning alle apps van mijn telefoon – behalve WhatsApp, want ik wilde wel in contact blijven met iedereen die mij lief is – en ik besloot om te kijken hoelang ik het uit zou houden zonder sociale media. Het resultaat?! Het was het begin van een nieuw en vooral ander leven.

Ik wist niet hoelang ik het zou volhouden, maar ik wist wel dat het niet makkelijk zou zijn. Met een schermtijd van minimaal 3 uur per dag merkte ik aan mijzelf dat, dat niet is wat ik elke dag wilde. Het zoog al mijn energie weg en aan het einde van de dag was ik op. TikTok is bijvoorbeeld een leuke app die ervoor zorgt dat je in sommige situaties er niet alleen voor staat, maar als je je rot voelt en alleen maar video’s bekijkt die bevestigen dat het niet erg is dat je je zo rot voelt creëer je je timeline als het ware met alleen maar negatieve video’s en ik kan je zeggen: dat is vermoeiend.

De eerste twee dagen zonder sociale media verliepen soepel, maar de andere dagen waren zwaar. Vooral op dagen dat ik me verveelde en geen mensen om me heen had. Ik moest mijn eigen creativiteit gebruiken om mijzelf bezig te houden en ik kon me niet eens meer herinneren wanneer de laatste keer was dat ik dat had gedaan. Ik studeer journalistiek dus alles wat met media te maken heeft is belangrijk voor mijn studie en om up-to-date te blijven van alles wat er gaande is ter wereld. Dus ook op dat gebied was het niet makkelijk.

Maar toch heb ik het een week volgehouden en ik kan je zeggen dat ik daar trots op ben en het iedereen aanraadt. Het verandert je leven. Om een voorbeeld te geven: Ik pak nu niet meer elke ochtend mijn telefoon zodra ik mijn ogen open en ik scrol ook geen uren meer op mijn timeline voor het slapen gaan. Het heeft mij zoveel rust gegeven. Ik geniet meer van de kleine dingen zoals de natuur en een kop koffie drinken. Ik probeer steeds meer dingen te doen die ik leuk vindt zonder dat sociale media haar steentje daaraan heeft bijgedragen. Tuurlijk kan het soms handig zijn, maar pas wel op. Sociale media is junkfood voor ons brein en ik wil daar niet te veel van eten, want dat is ongezond. Niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen om mij heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *