Mondkapje verplicht op Windesheim

Vanaf maandag 5 oktober moet iedereen die naar de campus van Windesheim komt een mondkapje dragen. In klaslokalen, werkkamers en tijdens (sport)les mag het kapje vervolgens weer af.

Eerder deze week gaf het kabinet een dringend advies voor het gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes. Hogescholen werden vrijgelaten om een eigen afweging te maken. Vanuit de gedachte ‘veiligheid voorop’, zo laat het College van Bestuur op Sharenet weten, heeft Windesheim vandaag besloten mondkapjes wél verplicht te stellen.

Niet in de klas

“Deze verplichting geldt NIET in de klas, tijdens de (sport)les of in een werkkamer. De verplichting een mondkapje te dragen geldt WEL in alle andere ‘openbare’ ruimtes in onze gebouwen in Zwolle en Almere. Dat zijn de ruimtes waarin je van de ene naar de andere plek loopt en beweegt: de gangen, trappenhuizen, kantines, enzovoort. In praktijkruimtes volg je het protocol dat is opgesteld voor die ruimte.” 

“Dus als je binnenkomt heb je je mondkapje op, totdat je in je leslokaal zit. Daar mag je het mondkapje afzetten. Zit je les erop? Zet dan je mondkapje weer op voordat je het leslokaal verlaat.”

Gezondheid voorop

Studenten, docenten en medewerkers van Windesheim worden gevraagd hun eigen mondkapje mee te nemen en zich ook te houden aan deze verplichting. “En natuurlijk houden we ons ook met mondkapje nog steeds aan de 1,5 meter.” 

Bestuursleden Henk Hagoort en Inge Grimm laten verder weten: “We beseffen dat de maatregel om mondkapjes te dragen opnieuw veel vraagt van onze studenten en medewerkers, maar de gezondheid van onze studenten en medewerkers gaat voor alles. Samen voorkomen we verspreiding van corona.”

Landelijk gezien gaan instellingen voor hoger onderwijs verschillend om met het advies vanuit Den Haag. Zo stelde bijvoorbeeld Hogeschool Rotterdam eerder deze week al een kapje verplicht, terwijl de meeste instellingen in Oost- en Noord-Nederland het vooralsnog alleen bij een dringend advies houden.

Verantwoordelijkheid

Het dragen van mondkapjes is binnen het reglement van Windesheim nu alleen nog een dringend advies. De ‘coronacoaches’ die nu al door de hogeschool lopen zullen mensen die het kapje niet dragen hierop aanspreken. Maar er worden geen sancties opgelegd tegen overtredingen. Het college rekent vooralsnog op het verantwoordelijkheidsgevoel van studenten en medewerkers.

“We gaan ervan uit dat we de mondkapjes zien als een verplichting aan elkaar, waar we ons aan houden omdat we elkaars veiligheid belangrijk vinden. De praktijk wijst uit dat die verplichting aan elkaar en elkaar aanspreken voldoende is om de regel na te leven. Mocht dit anders blijken uit te pakken, dan kan in het uiterste geval het dragen van mondkapjes opgenomen worden in de huisregels van Windesheim”, licht Henk Hagoort toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *