Corona-dashboard meet aantal studenten

Windesheim meet via de wifi-punten op de campus hoeveel studenten en medewerkers hebben ingelogd in de gebouwen. Als dat aantal groot wordt kan de beveiliging een kijkje gaan nemen.

De afdelingen IVT en Huisvesting hebben als onderdeel van de Corona-maatregelen een wifi-dashboard laten maken, vertellen Rob Gort en Jan Visser van deze afdelingen. Het systeem moet helpen bij het monitoren van de anderhalve meter-campus.

Met het dashboard kunnen mensen van de beveiliging in één oogopslag op de computer zien hoeveel studenten en medewerkers gebruik maken van de wifi-punten in de verschillende gebouwen. Ze kunnen zelfs per verdieping van een gebouw bij benadering schatten hoeveel mensen daar rondlopen. Als het te druk wordt op een verdieping kunnen ze een kijkje gaan nemen.

Beveiliger Danny Jansen checkt het wifi dashboard in de lobby van gebouw X

Security ingehuurd

Windesheim heeft met ingang van dit studiejaar beveiligingsbedrijf Bloemink Security ingehuurd om te controleren of de Corona-maatregelen worden nageleefd. Dagelijks controleert een van de twaalf beveiligers het wifi-dashboard in de lobby van gebouw X. Indien nodig kan hij de collega’s die door de gebouwen lopen vragen om te checken of alles goed verloopt.

Met de veiligheidsregio IJsselland is afgesproken dat er maximaal vierduizend studenten aanwezig mogen zijn op de Zwolse campus. Wie naar de wifi-punten kijkt ziet dat dat aantal bij lange niet wordt gehaald. Het hoogst gemeten aantal tot nu toe lag op 2600 wifi-gebruikers, gemiddeld ligt het maximum op ongeveer 1800.

Privacyregels

Per verdieping is uitgerekend hoeveel mensen maximaal in de lokalen en gangen aanwezig mogen zijn waarbij men nog anderhalve meter afstand kan houden. Als het aantal wifi-gebruikers van een verdieping omhoog gaat kunnen de beveiligers de beveiligingscamera’s checken en poolshoogte gaan nemen.

Gort benadrukt: “Het dashboard voldoet aan de privacyregels. Het systeem volgt geen personen maar aantallen en het legt niet meer vast dan nodig. Het is een hulpmiddel voor de beveiligers die zelf ter plekke inschatten of een situatie mogelijk niet Corona-proof is.”

Meer technische systemen

Visser legt uit dat er meer technische systemen zijn die Windesheim in principe zou kunnen inzetten voor Corona-monitoring. “Toevallig waren we al langer bezig met een pilot met sensoren in de plafonds, om de bezetting van de lokalen te kunnen meten. De Corona-werkgroep heeft ons gevraagd om te onderzoeken hoe je die sensoren ook zou kunnen inzetten.” Bij dat systeem tellen sensoren met camera’s anoniem hoeveel mensen binnen zijn en waar zij zitten in een lokaal. “We doen dat nog niet, maar je zou de sensoren ook kunnen laten signaleren als er te veel mensen in een gebouw of lokaal komen, of als mensen te dicht bij elkaar zitten.”

Ook een andere pilot van Windesheim, waarbij flexruimtes centraal gereserveerd kunnen worden, zou mogelijk uitgebreid kunnen worden. Zo’n reserveringssysteem zou bij voorbaat kunnen signaleren als er bijvoorbeeld te veel grote groepen geboekt worden in één gebouw.

Lees ook: Gedrag van beveiligers roept vragen op

Er zijn 1 reacties op «Corona-dashboard meet aantal studenten»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *