Windesheim campus

Gedrag ‘corona coaches’ roept vragen op

De coronamaatregelen zijn er niet voor niets. Omdat niet iedereen zich daaraan houdt, heeft Windesheim beveiligers (‘Corona coaches’) ingehuurd. Maar de manier waarop zij te werk gaan, heeft zo nu en dan geleid tot onaangename situaties. De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) ontving verontrustende signalen en is nu bezig met een inventarisatie.

CMR-lid Janet Brijder: ‘Docenten hebben meegemaakt dat Corona coaches tijdens de les binnenkwamen om te kijken of iedereen zich aan de regels hield, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook persoonlijke confrontaties geweest waarbij medewerkers gevraagd werd om zich te identificeren… Zodra we daarvan hoorden, hebben we het College van Bestuur hierover geïnformeerd. Maar we willen als CMR nu bewust inventariseren hoe het gaat op de anderhalve-meter-campus. Als CMR-leden hoor je de nodige verhalen maar de deelraden zitten natuurlijk nog dichter bij het vuur en daarom hebben we ze om hun ervaringen gevraagd. Die zijn daar nu mee bezig en we hopen snel met een brede evaluatie te komen.’

Minder streng

Inmiddels zijn er enige maatregelen genomen, en lijkt de aanpak minder “streng” te zijn geworden. Maar de CMR ziet graag dat de hogeschool hier lessen uit trekt. Brijder is ervan overtuigd dat veel van dergelijke problemen voorkomen hadden kunnen worden wanneer er beter gecommuniceerd was. ‘Dat is in dit geval echt onvoldoende geweest. Wanneer mensen niet weten dat er een groep onbekende zogeheten Corona coaches is ingehuurd die op de campus rond lopen, en met welke instructies, dan worden medewerkers en studenten daar natuurlijk door overvallen en kunnen er vervelende incidenten ontstaan.’

Confronterend

Het heeft vooral te maken met de toon die de beveiligers aanslaan, denkt de CMR. Raadslid Bas Baremans: ‘Is de aanpak appellerend/attenderend, of belerend/confronterend? In het laatste geval kan het niet goed gaan.’ Daar komt bij dat medewerkers en studenten door de Coronamaatregelen al grote moeite hebben om hun werk te doen. Brijder: ‘Iedereen werkt zich momenteel een slag in de rondte, en als je dan ook nog aangesproken wordt op een toon van ‘jij moet naar mij luisteren,’ dat kan natuurlijk niet.’ (MH)

Heb jij onaangename ervaringen gehad met de Corona coaches, of juist goede? De redactie van WIN hoort het graag.

Lees ook: Corona-dashboard meet aantal studenten

Er zijn 2 reacties op «Gedrag ‘corona coaches’ roept vragen op»

  1. Corine Rueb schreef:

    Op de Campus in Zwolle zag ik in de 1e collegeweek mensen met ‘security’ achterop hun uniform. Vorige week trof ik een -overigens heel vriendelijke- dame in een lichtblauwe trui met een grote W achterop, die even haar hoofd om de hoek van de deur van de klaslokalen stak. Van studenten begreep ik dat er ook mensen rondlopen in witte truien. Wellicht handig als duidelijk gecommuniceerd wordt wie wie is en wat ieders taak is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *