Nieuw SOOZ-bestuur wil meer aandacht voor verbinding

Vandaag start vierdejaars  verpleegkundestudente Emma van de Poll officieel als voorzitter van het Studenten Overleg Orgaan Zwolle. Ondanks een periode van veel onzekerheden heeft het SOOZ een duidelijke prioriteit: blijven verbinden met elkaar.

Zeg Emma, hoe bevalt je nieuwe rol als bestuurder van SOOZ?
Heel goed, we zitten niet stil. Afgelopen weken zijn we al veel in gesprek geweest met de landelijke studentenvakbond, scholen en de gemeente omdat wij het belangrijk vinden dat studenten activiteiten kunnen blijven organiseren, ook in een samenleving waar alles op afstand moet.

Binnen het studentenleven mag op dit moment niet veel, waar lopen verenigingen volgens jou het meest tegenaan?
Kort na de uitbraak ging alles digitaal. Op dat moment was online een hele goede oplossing om onderwijs te volgen en contact te blijven houden met elkaar, ook bij de verenigingen was er veel animo voor. Online Weerwolven, borrels houden en pubquizzen, maar na een paar weken waren studenten dat online afspreken helemaal zat! Mensen begonnen elkaar te missen en wilden toch graag weer bij elkaar komen, dan maar op afstand. Voor verenigingen is het heel belangrijk om zichtbaar te zijn en fysiek met elkaar in contact te blijven. Gelukkig konden we dat voor de zomer weer voorzichtig opstarten toen de richtlijnen iets werden versoepeld.

Hoe zwaar hebben studenten het momenteel? 
Ik vrees dat vooral eerstejaars het heel zwaar gaan krijgen. Eerstejaars hebben helemaal geen zin om te beginnen met hun studie omdat er geen introductieperiode is, of lessen waarbij studenten regelmatig fysiek samenkomen. ik denk dat dat demotiveert. Je wilt graag bij de hand worden genomen bij de start van je studietijd, en dat kan nu niet. Het is normaal gesproken makkelijk om mensen in de stad, bij een sportclub, vereniging of op school te ontmoeten maar nu zitten veel studenten alleen op een kamer of thuis bij hun ouders. Ook stappen kan niet, waardoor je ook niet snel nieuwe mensen ontmoet: je kunt in de kroeg niet zomaar even rondlopen en een praatje maken. Er zijn uiteraard studenten die thuis Netflixen wel lekker vinden, maar niet iedereen kan of wil elke avond thuiszitten.

Wat kan het SOOZ voor die studenten betekenen?  
Wij zijn het meldpunt voor alle studenten. Welke problemen ze ook hebben, ze kunnen bij ons terecht. We willen de komende tijd veel doen aan onze zichtbaarheid zodat studenten ons makkelijker kunnen vinden. Daarnaast blijven we in gesprek met de gemeente, scholen en verenigingen om ons te verdiepen in de behoeftes van studenten en welke mogelijkheden daar voor zijn. Maar het blijft lastig dat de veiligheidsmaatregelen vanuit de landelijke politiek worden besloten waardoor gemeentes op bepaalde punten – zoals het huidige evenementenbeleid –  niet zo veel voor ons kunnen doen.

Wat wil je dit jaar met het SOOZ bereiken?
We willen eerst goed in kaart brengen wat voor impact de Coronasituatie heeft op het welzijn van studenten. Aan de hand daarvan willen we kijken of we in Zwolle meer studyspots kunnen creëren waar studenten buitenshuis rustig kunnen studeren. Ook onderwerpen als studentenhuisvesting en studentenstad Zwolle komen aan bod. En we richten ons alvast op de verkiezingen die in het voorjaar van 2021 plaatsvinden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 organiseerden we samen met Buro Ruis en het Vliegende Paard een verkiezingsavond in de kroeg, dat willen we graag nog een keer doen om studenten aan het stemmen te krijgen.

Wat voor activiteit staat als eerst op de planning? 
Vanaf deze maand organiseren we samen met Buro Ruis en het Vliegende Paard maandelijkse kroegcolleges. De eerste is op 14 september door blogster Emma die bekend is van SkereSudent.com.

Meer informatie over het SOOZ vind je hier.

Bron foto: Studenten Overleg Orgaan Zwolle.
VLNR: Jeroen de Heer, Demi Hakvoort, Emma van de Poll, Kira Drost, Klaas van den Berg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *