Stemming: ‘Maken mondkapjes het OV veiliger?’

Vanwege het Coronavirus is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voelen studenten zich daarbij op hun gemak?

“Ik ben laatst met de trein naar mijn moeder in Lelystad gegaan, een ritje van nog geen kwartier vanuit mijn woonplaats Dronten. Ik stapte hijgend en puffend uit de Sprinter, zo warm en benauwd was het met een mondkapje op. Ik moet er niet aan denken een langere treinreis te maken. Misschien dat het in de winter minder vervelend is, maar met warm weer is het echt geen pretje.
Ik vind het beangstigend dat dit ‘het nieuwe normaal’ is, misschien gaan we wel nooit meer terug naar een samenleving zonder Coronamaatregelen. Iedereen in de trein had een mondkapje op, het was nogal surrealistisch om te zien na maanden niet met het OV te zijn geweest.
Ik vraag me ook af of het helpt. Mensen krijgen het warm, het begint te jeuken, of ze willen even iets drinken. Dan gaan ze vanzelf aan hun mondkapje zitten waardoor die niet meer goed zijn werk doet.”

Obientha Adams (23), tweedejaars lerarenopleiding Engels

“Ik heb zwart een mondkapje laten maken door een vrouw uit mijn dorp. Ze naait ze in alle denkbare patronen. Het grootste nadeel is dat mijn bril de hele tijd beslaat. Ik zit de hele tijd tegen mijn eigen beslagen glazen aan te kijken. Als astmapatient is het ook best benauwd.
Ik denk dat negen op de tien mensen geen mondkapje had gedragen als het niet verplicht was. Dat had natuurlijk niet geholpen tegen de verspreiding van het virus.”

Leon Piksen (20), eerstejaars verpleegkunde

“Ik denk dat er te weinig bewijs is dat mondkapjes de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat het gebruik van niet-medische mondkapjes het risico zelfs vergroten.
Ook was de curve al aan het dalen toen we nog geen mondkapjes gebruikten en er ook gewoon treinen reden. Ik zie de mondkapjesplicht als schijnveiligheid. Ik zal dan ook niet snel meer met de trein naar Zwolle komen, alleen als het echt niet anders kan.”

Jens Vos (22), tweedejaars journalistiek

“Als verpleegkundestudent vind ik het belangrijk dat mondkapjes goed worden gedragen. Ik zie mensen hun mondkapje op het station in hun broekzak frommelen om het gedragen exemplaar bij de volgende trein weer op te doen. Zo hoort het dus niet!
Zelf heb ik een voordeelverpakking met vijftig mondkapjes op de kop getikt. Op een warme dag neem ik meer dan alleen één voor de heenreis en één voor de terugreis mee: dan zit ik niet de hele reis in hetzelfde mondkapje te zweten.”

Twent Stijger (22), eerstejaars verpleegkunde

“Mondkapjes zijn helemaal niet chill, ze zitten gewoon niet lekker en je krijgt het er benauwd van. En je kunt onderweg niets eten.
Ik denk dat er ook mét mondkapjes kans blijft om besmet te raken in het OV. Als je tijdens het overstappen je mondkapje afdoet en hem daarna weer opdoet zit je er met je handen aan, om daarna weer aan plekken te zitten die andere mensen ook aanraken. Ik denk dat daar een groot gevaar in schuilt.”

Felien (22), tweedejaars journalistiek

Tekst: Maarten Kors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *