Julia: ‘Afstuderen tijdens corona, hoe dan?!’

Julia Onclin zit in het laatste jaar van de opleiding journalistiek dus dat betekent: afstuderen. Op zich al een hele klus, maar door de corona-crisis is het avontuur nog groter. In haar blogs vertelt ze hoe haar afstuderen vordert.

Afgelopen februari begon het voor mij dan eindelijk: het grote afstuderen! Voor de opleiding journalistiek bestaat dat uit een afstudeeronderzoek en een afstudeerproductie. Eerlijk is eerlijk, afstuderen is een best grote uitdaging, dus toen het coronavirus daar als extra challenge bijkwam, stond ik nou niet bepaald te juichen.

Heel trots
Aan de andere kant ben ik altijd wel in voor een uitdaging, dus door iets als corona laat ik me echt niet tegenhouden. Als je weet af te studeren tijdens deze chaos, weet je zeker dat je wat in je mars hebt, en mag je heel trots op jezelf zijn!

Voor het afstudeeronderzoek was het de bedoeling dat we groepsgesprekken gingen houden met ongeveer zes mensen tegelijk. Dus na veel mailen en netwerken hadden we zes bloggers in Eindhoven gevonden en hadden we een afspraak gepland. Een paar dagen voor die afspraak werd echter de schaal van de corona-pandemie in Nederland duidelijk.

Dat groepsgesprek werd dan ook snel gecanceld en vervangen door een skypegesprek. Dan kom je er pas achter hoe ongemakkelijk en onwennig het is om via skype te praten met mensen die je totaal niet kent. In real life kun je nog een babbeltje maken over het weer, maar via skype is het allemaal zo raar.

Blaffende huisdieren
Mensen die elkaar aanstaren en niks zeggen, rondrennende kinderen, blaffende huisdieren… het is een bijzondere ervaring. Het is alsof je op een blinddate gaat met iemand die alleen maar ‘ja’ en ‘nee’ lijkt te kunnen zeggen en je heel hard moet trekken om er meer informatie uit te krijgen.

Zelfs de online colleges met docenten zijn een stuk minder ongemakkelijk. Op de wegvallende verbinding en per ongeluk uitgeschakelde microfoons na is dat eigenlijk nog best een goede oplossing. Op dit moment is skype de enige manier om nog contact met medestudenten te hebben.

Ook interviews die we moeten houden voor onze afstudeerproducties zullen veelal via skype plaatsvinden en dat vergt een hele andere aanpak dan de aanpak die we normaal gesproken hanteren. Emoties en lichaamstaal aflezen via skype, een band met iemand creëren via skype… het gaat allemaal wat moeilijker.

Hetzelfde schuitje
Maar ja, we kunnen er ook weinig aan doen met zijn allen. Met zeuren en klagen schiet niemand iets op, het verandert niks aan de situatie. Het belangrijkste is in mijn ogen nog steeds dat je er zelf alles aan doet om gewoon die studiepunten te behalen, om gewoon af te studeren.

Ja, het is misschien allemaal wat onwennig, chaotisch of moeilijk, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dus ik zou zeggen, zet je schouders eronder en begin ergens. Als je eenmaal een begin hebt gemaakt, is het een stuk makkelijker om door te pakken en wie weet ben jij dan degene die kan zeggen dat hij / zij afgestudeerd is tijdens de corona-pandemie. Dat zijn nog eens verhalen voor later!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *