Quarantaine & chill: tips van studenten

Nu Windesheim en je favoriete hang-outs dicht zijn en je zoveel mogelijk bij anderen uit de buurt moet blijven, ligt verveling en eentonigheid op de loer. Wat doe je nu om jezelf te vermaken? Zes studenten geven hun ultieme quarantaine-tip. “Met een puzzel kan ik echt even ontspannen.”

Tip 1: Mest je kledingkast eindelijk eens uit!
Volgens communicatiestudent Laura Gruppen is je kledingkast uitmesten de perfecte manier om je tijd door te komen. En laten we eerlijk wezen: heb je iets beters te doen? “Ik heb de afgelopen tijd flink lopen opruimen thuis. Het moest al heel lang gebeuren en nu had ik er tijd voor.”

Via Instagram en WhatsApp deed Laura haar kleding gratis van de hand. “Ik maak graag anderen blij met mijn kleding. Nu heb ik het aan vriendinnen en bekenden gegeven. Veel kleding is nog vrij nieuw, maar droeg ik amper of zat niet fijn. Via een platform verkopen vond ik te veel werk.” Ze is het grootste deel al kwijt.

Ze pakte meteen de rest van haar appartement aan. “Best rustgevend en niet erg om te doen. Voor mij hielp het de afgelopen weken om een lijstje te maken met dingen die ik kón, maar niet per se móést doen. Zo blijf je productief en haal je wat uit je dag.”

Tip 2: Knip (zelf) een nieuw kapsel
De kapsalons zijn dicht, maar niet getreurd. Journalistiekstudent Laura Luitjes was al een tijdje benieuwd of een pony haar zou staan. “Vorige week hakte ik de knoop door. Ik dacht: we zitten nu toch met z’n allen in quarantaine, als het niet staat, zien veel mensen het toch niet. Ik kreeg hulp van een vriendin. We keken gewoon een paar YouTube-filmpjes en toen ging de schaar erin.”

Over het eindresultaat is Laura best content. “Mijn kapper zal vast wel wat op mijn pony aan te merken hebben, maar ik ben er wel tevreden over. Het was ook gewoon voor de leuk en het hoeft niet perfect te zijn. Ik raad wel aan om het alleen te laten doen als je vertrouwen hebt in de ander. Kijk samen tutorials en hou er rekening mee dat het ook mis kan gaan.”

Tip 3: Maak kaarten om te versturen
Communicatiestudent Hanne van den Born is door de coronacrisis helemaal in de Doe-het-zelf!-modus beland. “Het leek me leuk om kaarten te versturen naar familie en vrienden, met bijvoorbeeld een mooi gedichtje erop, om ze te bemoedigen in deze tijd. In mijn moeders kast vond ik niet echt leuke kaarten, dus besloot ik ze zelf te maken.”

Eerst belde Hanne haar oma voor advies. “Zij maakt namelijk al heel lang zelf kaarten. Vervolgens heb ik wat knutselspullen bij de Hema gehaald, en van alles uit tijdschriften geknipt. Het is heel rustgevend om kaarten te maken, in mijn hoofd ben ik alleen maar bezig met de kaart en niet met andere dingen. En het is natuurlijk heel leuk om anderen blij te maken.”

Tip 4: Neem een huisdier (of twee)
Mensen knuffelen is tijdelijk taboe, maar die regel geldt natuurlijk niet voor huisdieren. Dus kocht Marlon Verhoef, student Teachers College, twee konijntjes om zichzelf en haar vriendin te vermaken. “Al sinds ik op kamers woon wil ik een huisdier. Mijn vriendin Diede en ik zijn lichtelijk impulsief naar de dierenwinkel gegaan, waar we twee onwijs schattige konijntjes kochten. Het zijn nu al onze beste maatjes. Hopelijk helpen Sammie en Toti ons door deze bizarre tijd heen!”

Marlon zit al wekenlang binnen, eerst zelfs onder volledige quarantaine. “Samen met dertig andere leden van studentenvereniging Oikos Nomos had ik een geweldige week wintersport. Toen we terugkwamen, kregen we één voor één koorts en griepklachten. Uit voorzorg moesten we in isolatie. Achteraf bleek het om het gewone Rhino-virus te gaan.”

Daarna kwam de ‘intelligente lockdown’ in Nederland en zat Marlon wederom thuis. “De horeca en het onderwijs gingen dicht, waardoor ik in één klap mijn drie banen kwijt was. Het werd steeds lastiger een avondprogramma te organiseren. Sammie en Toti brengen nu extra gezelligheid.”

Tip 5: Leg een puzzel
Op dagen dat ze thuis zit te studeren, legt social work-student Jiska Strijker tussendoor graag een puzzel. “Bij puzzelen hoef je niet echt na te denken, in ieder geval niet op het level van studeren. Dat vind ik fijn. Soms zet ik ook nog wel eens een serie aan op de achtergrond. Dan kan ik echt even helemaal ontspannen.”

Jiska werd aangestoken door social media, waar ze anderen zag puzzelen. “Ik vind puzzelen heel leuk, maar nam er de tijd nooit voor. Op het moment ben ik bezig met een puzzel met 1500 stukjes. Die neemt de hele salontafel in beslag.”

Zo komt Jiska haar tijd prima door. “Maar soms zit ik er zo in dat ik veel te lang aan het puzzelen ben, terwijl ik eigenlijk verder moet met schoolwerk. Ik ben bezig met mijn afstudeeronderzoek, dus ik heb genoeg te doen.”

Tip 6: Maak een flinke wandeling
Lotte Seppenwoolde, student office management, daagde zichzelf uit door dertig kilometer te lopen. “Door de coronacrisis kan ik geen leidinggeven bij scouting en niet trainen bij mijn survivalvereniging. Ik ben echt een buitenmens en wandel altijd al graag. Wandelen is ontspannend en je bent lekker buiten. Het leek me daarom leuk om mezelf eens uit te dagen om een lange afstand te gaan lopen.”

Lotte wandelde door het gebied de Sallandse Heuvelrug. “Het was de eerste keer dat ik dertig kilometer heb gelopen, en het beviel heel goed! Zo goed dat ik eraan denk om vaker langere afstanden te lopen de komende tijd. Misschien wel meer dan dertig kilometer.”

Tekst: Silke Polhuijs
Foto Marlon: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *