‘Ik zie wat tegenstanders verkeerd doen’

Student Bart Wessels verdient een paar honderd euro per maand met gamen, gewoon op zijn kamer, en hij wordt regelmatig naar het buitenland gevlogen voor grote toernooien. League of Legends op hoog niveau.

Een doorsnee student heeft een bijbaantje als vakkenvuller, in de bediening of iets in een magazijn.  Derdejaars accountancy Bart verdient zijn geld met gamen. Hij speelt namelijk League of Legends en behoort tot de top in Nederland. “Maar ook in Europa sta ik hoog in de ranking. Ik val eigenlijk nét buiten de professionals.”

Tactisch nadenken
Zodra hij achter de pc gaat zitten, kruipt hij in de huid van een ‘champion’, een bepaald karakter dat iedere speler kiest. “Iedere champion is weer goed in iets anders. Ik speel bijvoorbeeld het liefst met Thresh, een soort geest, of Rakan, een mix tussen een mens en hoender, of Braum, een supersterk persoon.” Deze champions worden voor aanvang van het spel verdeeld. “Het zijn er honderdveertig in totaal, maar er worden steeds maar tien verdeeld. Zo speel je niet altijd met hetzelfde karakter.”

Het spel werkt als volgt: samen met vijf teamgenoten verdedig je een stuk land en moet je de ‘Nexus’ van de tegenstanders vernietigen. Bart: “Dat is een gebouw dat ieder team heeft, en het vernietigen ervan is het ultieme doel van elk potje. De champions waarmee ik speel hebben altijd een support-rol, dus ik ondersteun mijn teamgenoten. Ik hou de controle, zie wat de tegenstanders verkeerd doen en gebruik dat in ons voordeel.”

“Ik moet constant tactisch nadenken en dat past goed bij me. Veel mensen zien mijn rol als een afdankertje, maar hij is juist heel belangrijk. Als ik er niet voor zorg dat we al binnen een paar minuten goed samenwerken en communiceren, verliezen we. Eerder had ik een andere rol, maar daarin was ik minder goed. Toen ik support ging doen, ging ik van nummer dertigduizend van Europa naar nummer tweeduizend. Mijn beste plek ooit was vijfhonderdste.”

Fans en influencers
Omdat Bart bij de beste spelers van Europa hoort, is hij vaak in het buitenland voor toernooien en competities. “Zo’n evenement duurt vaak een heel weekend en alles wordt daar dan volledig voor me geregeld.” De vlucht, onderkomen, eten en drinken, enzovoorts. “Als mijn team het goed doet, krijg ik daarbovenop prijzengeld. Maar als we laatste worden krijg ik niks.”

Op de evenementen zijn sponsoren aanwezig, worden games gelivestreamd en zijn influencers en fans te vinden. “Bij toernooien en competities herkennen tegenstanders, managers, coaches en organisatoren me inmiddels. Het is nog niet zo dat de gemiddelde League of Legends-fan mij kent, maar met mijn team doe ik wel interviews met media die zich bezighouden met videogamewedstrijden. Mensen uit het wereldje volgen me op Twitter en eerder livestreamde ik via platform Twitch. Een tijdje terug werd ik ingevlogen voor een mediadag. Ik moest op en neer naar Londen om op de foto te gaan en gefilmd te worden door sponsoren. Alles werd betaald.”

Enorm veel concurrentie
Om zo’n League of Legends-ster te worden komt er soms ellebogenwerk aan te pas. “De druk is enorm; er is veel concurrentie. Als je een tijdje slecht speelt vervangt je team je voor een ander. Ieder seizoen ga ik op zoek naar een nieuw, beter team, waar ik als het ware voor moet solliciteren. Dan oefen ik twee maanden lang: mijn persoonlijke ranking moet verbeteren, want daarmee laat ik zien hoe goed ik ben. Dan is er de selectieronde waarin je tegen iemand anders speelt. Als je tot het team wordt toegelaten, krijg je een contract.”

“Vanwege mijn studie weet ik dat die contracten vaak illegaal zijn. Je hebt bijvoorbeeld zwijgplicht over interne zaken, maar dat kunnen ze niet afdwingen. Het salaris ligt daarnaast ver onder het minimumloon. Ik verdien zo’n twee- tot driehonderd euro per maand aan ‘salaris’, maar als je kijkt naar de uren die ik erin stop en de enorme prestatiedruk die ik voel, is dat eigenlijk veel te weinig. Maar toch hou je je eraan, je bent blij dat je überhaupt in het team zit.”

Twee werelden
Hoewel Bart veel op zijn kamer zit, is hij naar eigen zeggen absoluut géén kluizenaar. “Ik heb juist heel veel contact met anderen. Dus geen stereotype gamer: in mijn eentje op mijn kamertje tegen m’n computer zonder menselijk contact. Ik ben helemaal niet alleen, ik speel in een team en heb vaak voice calls met andere spelers. Dankzij League of Legends heb ik vriendengroepen in Engeland, Duitsland en Denemarken.”

“Na mijn studie wil ik een jaar als professionele speler werken. Het zou geweldig zijn als dat lukt. Nu ik op hoog niveau speel, ervaar ik al een beetje hoe dat is. Alles wordt tijdens zo’n toernooi live uitgezonden. Als je door de speakers jouw naam hoort, en ze roepen dat je geweldig aan het spelen bent… dat is heerlijk.”

Tekst: Silke Polhuijs

Bart staat – als enige gamer – op de Topsportlijst van Windesheim, wat inhoudt dat hij wordt begeleid door een topsportcoördinator. Hij kan in overleg bijvoorbeeld een college missen of een tentamen op een ander moment maken. Bart: “Mijn coördinator is heel begripvol, ondanks dat ze in het begin geen flauw idee had wat ik nou doe. Ze helpen me hier goed met het plannen van mijn studie.”
Meer weten over de regeling voor topsporters? Kijk dan op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *