‘Klein aantal mensen getest, maar géén corona vastgesteld’

Nu het Coronavirus overal kan opduiken, ook op de hogeschool, heeft Windesheim een werkgroep geformeerd die de situatie nauwlettend in de gaten houdt. Een belangrijke taak is het voorkomen van paniek. Werkgroepslid Douwe Rijpstra: ‘We moeten niet in allerlei maatregelen schieten’.

De werkgroep bestaat uit zeven personen uit verschillende afdelingen van Windesheim die te maken hebben met aspecten als veiligheid, huisvesting, personeel en organisatie, internationalisering en communicatie. Ze bekijkt wat er nodig is, en zorgt ervoor dat eventuele vragen van medewerkers en studenten in goede banen worden geleid.

Studenten en medewerkers worden via updates op sharenet op de hoogte gehouden van ontwikkelingen, nieuws en eventuele maatregelen. In de meeste recente update (vrijdagochtend 6 maart) staat te lezen dat vooralsnog geen besmettingen onder studenten of medewerkers zijn vastgesteld. “Wel is een klein aantal mensen met klachten getest op het virus door de GGD. Uit deze tests is gebleken dat geen van deze personen het coronavirus heeft.”

Wat zijn op dit moment de adviezen aan medewerkers en studenten?
Rijpstra: ‘Regelmatig je handen wassen is natuurlijk heel belangrijk. Vandaar dat nu bij alle toiletten A4-tjes zijn opgehangen met instructies. Daar blijft het voorlopig bij – als werkgroep zijn we natuurlijk niet zozeer bezig met allerlei maatregelen verzinnen, je moet vooral voorkomen dat je “in allerlei maatregelen schiet”. We spreken misschien meer over welke maatregelen we niét nemen. De coronacrisis veroorzaakt hier en daar al paniek, en dat wil je niet stimuleren. Een belangrijk deel van onze taak is dat te voorkomen, dus de-escaleren. Maar we denken óók na over de voorbereiding van eventuele maatregelen.’

In Almere is besloten om extra schoonmaakrondes uit te voeren.
‘Dat doen we hier nog niet – maar we bekijken momenteel wél hoe dat hier eventueel georganiseerd zou kunnen worden.’

Zijn er nationale richtlijnen voor hogescholen en universiteiten?
‘Zeker. We volgen gewoon die richtlijnen, zoals opgesteld door het RIVM, en ons algemene advies aan studenten en medewerkers is ook: Hou je aan de adviezen van het RIVM! Dus wanneer iemand griep krijgt, koorts heeft, én hij of zij heeft recent een van de risicogebieden bezocht, zoals Noord-Italië, dan moet je bellen met de huisarts. Die zal dan besluiten of er getest moet worden op Corona.’

Wanneer een medewerker of student dat overkomt, is hij dan een risico geweest voor de andere medewerkers en studenten?
‘Nee. Wanneer dat gebeurt dan blijft de student thuis en meldt een medewerker van Windesheim zich, mogen we aannemen, ook ziek bij zijn leidinggevende. Voor Windesheim heeft dat geen directe consequenties want het RIVM gaat ervan uit dat zolang iemand nog geen ziekteverschijnselen vertoont, hij het virus ook niet kan verspreiden.’ (MH)

Updates over corona, en de adviezen van de werkgroep, zijn te vinden op Sharenet via de ‘coronavirus updates’.

Er zijn 2 reacties op «‘Klein aantal mensen getest, maar géén corona vastgesteld’»

  1. Bert Greveling schreef:

    Hoe gaan we om met de toetsenborden ( nu wij geen handen meer mogen schudden) bij de digitale toetscentra’s, waar in de komende toetsweken duizenden studenten komen toetsen?

    1. Jens schreef:

      Hele goede vraag, daar ben ik ook benieuwd naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *