‘Plogging’ rondom de campus: blikjes, peuken en plastic

Studenten van het Windesheim Honours College gaan elke donderdag ‘ploggen’: afval opruimen tijdens het hardlopen.

Mensen gooien van alles gewoon op straat, vertelt Samuel Wagner, eerstejaars van de opleiding global project & change management. Met het ploggen willen hij en zijn medestudenten de wereld niet alleen schoner maken, ze hopen ook voorbijgangers die hen bezig zien voortaan eerst even nadenken voordat ze hun afval zomaar op straat kieperen.

Wat voor rotzooi er zoal op straat wordt gegooid? Samuel: “Van alles. Energiedrank- en bierblikjes, papier, sigarettenpeuken, plastic zakjes, maar ook flipflops, andere kledingstukken, onderdelen van fietsen en zelfs condooms. Het gekste was een groot stuk metaal waar een rat onder bleek te zitten.”

“We komen meestal terug met een volle vuilniszak per persoon en we gooien onderweg ook nog eens veel afval in de vuilnisbakken die we tegenkomen.”

Samuel: “We worden vaak aangesproken door mensen die zeggen dat we goed bezig zijn. Dat is een goede motivatie om hiermee door te blijven gaan.”

De studenten kwamen op het idee om te gaan ploggen tijdens het werken aan een schoolopdracht. “We willen in het voorjaar starten met een sustainable city tour door Zwolle, een opdracht vanuit de organisatie Spark your future. Niet langs historische gebouwen, maar langs bedrijven en ondernemers die oog hebben voor de toekomst.”

Startpunt van Samuel en zijn mede-ploggers is de Hive, het studentencomplex vlakbij Windesheim in Zwolle. Ze gaan vooral aan de slag op de route tussen het station en de hogeschool, in de omliggende wijk en op en rond de campus.

De wekelijkse plogging-rondjes zijn overigens niet alleen voor studenten van het Windesheim Honours College, benadrukt Samuel, iedereen is van harte welkom.

Meer weten of meedoen? Kijk op het instagram-account spark_your_future

Foto: Herman Engbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *