Op jezelf: ‘Heerlijk dat je alles zelf kunt bepalen’


‘Niet meer sjouwen met logeerspullen’

“Ik heb specifiek gezocht naar een gezamenlijk huis, ik houd er namelijk niet van om alleen te zijn. Het is fijn dat ik huisgenoten heb die me kunnen helpen wanneer er iets is. Bijvoorbeeld spinnen uit mijn kamer verwijderen.

Met een eigen plek hoef je ook niet meer zo te zwerven. Sjouwen met logeerspullen wanneer je een feestje hebt en zo. Ja, ik ben vrij actief in het Zwolse studentenleven.”

T’haléyah Tukker (18), tweedejaars psychomotorische therapie, woont sinds een paar weken achter de Domino’s, in een rijtjeshuis met vier andere studenten.

‘Ik eet vaak kant-en-klaarmaaltijden’

“Het is heerlijk dat je nu alles zelf kunt bepalen. Het enige wat mij tegenvalt, is dat je ook alles zelf moet doen. De afwas, boodschappen. Als je een drukke week hebt is dat best vervelend. Ik heb thuis natuurlijk weleens mijn eigen kamer schoongemaakt, maar de wc heeft mijn moeder de eerste keer maar even voorgedaan.

Ik eet vaak kant-en-klaarmaaltijden, ga langs de snackbar of kook een agv’tje. Sperziebonen met aardappels en vlees. Dat mis ik weleens van thuis: dat het eten voor je klaarstond of dat de was was gedaan.”

Eerstejaars pabo-student Ronald Nijenhuis (20) woont in Hoogeveen in een huis met elf mensen. Badkamer, toilet en keuken deelt hij met vier anderen.

‘We ontbijten altijd samen’

“Ik ontbijt bijna altijd samen met mijn huisgenoten, onze lessen beginnen vrijwel gelijk. Sinds ik hier woon, heb ik nog nooit alleen gekookt. En als je te veel hebt klaargemaakt, app je iemand dat je nog wat over hebt. Er is altijd wel iemand die het dan komt halen.

The Hive bestaat uit zes losse gebouwen. Iedereen heeft letterlijk zijn of haar deur voor je openstaan, daardoor ontstaat er een heel knusse, gezellige sfeer.”

Maud Schut (17), eerstejaars Global project & change management, woont op The Hive, tussen het station en Windesheim.

‘Dít is nu al mijn huis’

“Al na twee weken dacht ik: dít is nu mijn huis. Hoewel ik van tevoren had gedacht dat ik wel even zou moeten wennen, alleen op een kamertje.

Twee avonden per week eet ik bij één van mijn ouders, af en toe bij vrienden en de rest van de week kook ik voor mezelf. Dan maak ik graag pasta bolognese, mooi makkelijk. Soms chili en af en toe een kippenvleugeltje. Niet heel gevarieerd dus. Ik vind koken wel leuk maar ik zou het graag wat beter kunnen.”

Eerstejaars bouwkunde Joshua Edauw (19) woont in een appartement, in een groot wooncomplex in Zwolle-Zuid, dat hij deelt met drie anderen.

Tekst: Michelle van der Molen
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *