Buitenkant: ‘Ik ben in het verkeerde land geboren’

Win’ speurt naar studenten die er opvallend uitzien. Deze week: Alex van der Meer (21), eerstejaars lerarenopleiding Engels

Hoe omschrijf je je eigen stijl?
“Die is geïnspireerd door mijn vader, hij was altijd doopsgezind predikant. Hij draagt altijd een hoed en bijna altijd een pak. Dat heb ik al vrij jong overgenomen. Op de middelbare school in Heerenveen stond ik bekend als ‘die jongen met de hoed en de ukelele’ (klein gitaartje).

Kom je uit een streng gezin?
“Mijn moeder komt uit Ontario in Canada, ze komt van een Doopsgezinde familie, een soort Amish. Dat klinkt best heftig, de meeste Nederlanders denken dat ze nog steeds geen stromend water en elektriciteit hebben. Onzin, de Doopsgezinden zijn geen sekte die zich afsluiten van de rest van de wereld. Mijn ouders ontmoetten elkaar op een Doopsgezind uitwisselingsproject, maar zelf ga ik niet meer naar de kerk.”

Waarom draag je een hoed?
“Om eer te betuigen aan mijn Doopsgezinde afkomst. Waar mijn moeder vandaan komt lopen de mannen elke dag in driedelig pak met een hoed op en de vrouwen in traditionele jurken met van die kapjes. Een beetje zoals de gereformeerden hier op zondag dus. Voor mijn gevoel ben ik in het verkeerde land geboren, het liefst woonde ik in Canada.”

Wat is er zo leuk aan Canada?
“De mensen zijn er vriendelijker. En de ‘thrift shops’ zijn er geweldig. Daar koop ik veel van mijn kleren, ik ben 1 meter 75 en vrij breed, een echt Amerikaans postuur dus. De kleren passen mij er beter. De meeste kringloopwinkels geven al hun winst terug aan de lokale geloofsgemeenschap, dat vind ik een mooie gedachte.”

Tekst: Maarten Kors
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *