Anne in München / 2: ‘Meer dan een miljoen toeristen’

Anne Morssinkhof, vierdejaars bedrijfseconomie, gaat dit semester in München studeren. Voor WIN doet ze verslag van haar belevenissen.

Servus! De eerste maand in München zit er alweer op. Waar het eerst één grote vakantie was, begint het nu wel echt een beetje als thuis te voelen. Op 1 oktober begint hier pas het semester, dus in september had ik tijd om te wennen.

Nieuwe vrienden
De eerste helft van september heb ik een cursus Duits gevolgd, op de Hochschule München. Dat was wel even weer wennen na zo’n lange vakantie. De lessen waren gelukkig alleen in de ochtend, wat betekende dat ik ’s middags vrij was om van alles te ondernemen met de nieuwe vrienden die ik had gemaakt.

Het viel me gelijk op dat er vrij weinig Nederlanders op de school waren. Mijn verwachting was dat Nederland goed vertegenwoordigd zou zijn, omdat het niet zo ver weg ligt, maar dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn hier juist veel mensen van andere continenten en als ik door de gangen loop van de school hoor ik vooral Spaans en Frans.

Etentje in het Hofbräuhaus
De Hochschule heeft een International Club waarin de Duitse studenten allerlei uitjes regelen voor de inkomende internationale studenten. De tweede dag was er gelijk al een etentje in het Hofbräuhaus, een van Münchens bekendste Biergartens. Gelijk een goede gelegenheid om heel veel andere studenten te ontmoeten.

Ik kon het meteen vinden met een groep latino’s, wat betekende dat ik een aantal dagen in een latino-bar stond te dansen op Reggaeton-muziek.

Verder regelde de I-Club afgelopen week een uitje naar Alpsee, een meer in Zuid-Duitsland (zie foto). Hier zaten we zo’n tachtig internationale studenten in een jeugdherberg in de middle of nowhere. Alhoewel we allemaal klaagden over het slechte internetbereik, was dit natuurlijk wel een leuke manier om elkaar te leren kennen!

Oktoberfest
Ongeveer een week geleden is Wiesn (zo noemen de Münchenaren het Oktoberfest) begonnen en wat een feest is dit. Mij is verteld dat in deze periode van zo’n drie weken, meer dan een miljoen toeristen de stad bezoeken. Voor de beeldvorming, er leven nu bijna 1,5 miljoen mensen in München. Dit betekent dat sinds het begin van Wiesn het hele leven hier in München veranderd is.

Overal in de stad zie je mensen in Lederhosen en Dirndls, het openbaar vervoer is bomvol en ook op de straten heb je nauwelijks de ruimte om te lopen. Toch hangt er in de hele stad een ontzettend gezellige sfeer. Ik hou het hier dus nog wel even vol!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.